knjizara.com
Mrtvi

Slobodan Novaković (autor)

Mrtvi
990 din
U korpu

Prvi deo knjige, "San", čine kratke priče, u njima fikcija odnosi prevagu nad faktografijom, a sećanje se povlači u drugi plan ustupajući mesto književnom pripovedanju.
U "Snu", legende Beograda, Novakovićevi savremenici, prijatelji i poznanici pored onoga što su stvarno bili, postaju i likovi iz mašte, protagonisti fantazmagoričnih, snolikih scena koje njihov život i umetničku misiju na jedan dublji način osmišljavaju i tumače.

Drugi d

eo knjige "Java" čine esejistički tekstovi prožeti obiljem memoarske građe u kojima Novaković nastoji da osvetli deset važnih ličnosti i njihov doprinos našoj dramskoj i proznoj književnosti, pozorištu, filmu i televiziji.

Fascinantno je umeće autora da pronađe onu pravu, esencijalnu metaforu koja nam tumači čitav opus i životni poduhvat jednog umetnika.

Knjiga "Mrtvi", deceniju posle upokojenja pisca, otkriva jednog novog Slobu Novakovića koji i dalje nastavlja svoja filmološka, satirička, likovno-kritička traganja za "otvorenom metaforom". U ovom slučaju njegova metafora je ipak nešto drugačija, kompleksnija i razuđenija i pored ostalog teži da pronikne u suštinu konkretnih ličnosti, ljudi koji su nekada hodali beogradskim ulicama, a koji su u međuvremenu postali deo predanja.

Testamentarna knjiga dramaturga, reditelja i književnika Slobodana Novakovića, iz štampe je izašla na desetogodišnjicu njegove smrti u izdanju RTS-a, kuće u kojoj je Novaković istrajao tri decenije života.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Televizija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Radio Televizija Srbije; 2017; Broširani povez; latinica; 21 cm; 302 str.; 978-86-6195-115-2;