knjizara.com
Moraš da promeniš svoj život: priča o Rilkeu i Rodenu

Rejčel Korbet (autor)

Moraš da promeniš svoj život: priča o Rilkeu i Rodenu
rasprodato

Ogist Roden, renomirani i vremešni vajar, završava svog „Mislioca” 1902, dok u isto vreme Rajner Marija Rilke, mladi nemački pesnik velikih snova i praznih džepova, dolazi u Pariz kako bi napisao monografiju o Rodenu, svom umetničkom uzoru. Tada započinje jedna od najintrigantnijih priča u modernoj umetnosti i književnosti – priča o prijateljstvu dvojice stvaralaca, mentora i učenika, o odnosu koji je inspirisao Rilkeov poetički zaokret, neke od njegovih najboljih pesama i čuvena Pisma mladom pesniku. Kako treba živeti

– pitanje je koje odjekuje Pismima, a odgovor na to pitanje uobličen je upravo Rodenovim uticajem na mladu pesničku dušu i njegovom životnom filozofijom.
Moraš da promeniš svoj život ne predstavlja iscrpnu biografiju dvojice umetnika, već njihov živopisan portret u sam osvit modernizma, sa akcentom na međusobnom odnosu i stvaralačkom uticaju, kao i na odnosu sa drugim umetnicima poput Pola Sezana, Anrija Matisa, Klarom Vesthof, Polom Beker, Kamil Klodel, filozofkinjom Lu Salome itd. Rejčel Korbet ovim delom ne samo da osvetljava mnogima nepoznatu vezu između Rilkea i Rodena, nego i produbljuje shvatanje o prirodi same umetnosti i mestu koje ona zauzima u našem životu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vajari , Pesnici
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Dereta; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 316 str.; 978-86-6457-185-2;