knjizara.com
Mogućnost ostrva

Mišel Uelbek (autor)

Mogućnost ostrva
rasprodato

Dugoočekivani, četvrti po redu, roman Mišela Uelbeka, ovoga puta prenosi životnu priču Danijela1, komičara sa karijerom u zalasku, kroz koju on evocira svoje ljubavi i susret sa pristalicama jedne sekte. Sledbenicima je obećana besmrtnost putem kloniranja i genetskih manipulacija, a u bliskoj budućnosti ova sekta će se nametnuti kao vladajuća religija. Paralelno sa ispovešću Danijela1, nižu se komentari njegovih klonova, Danijela24 i Danijela 25, hiljadu godina kasnije. Ovaj roman izlazi iz okvira filozofske priče, mračne meditacije o inherentnoj ontološkoj mizeriji ljudskog postojanja, i čita se kao direktan nastavak Elementarnih čestica. Ona ista cinična

žestina i provokacija koje su proslavile Uelbeka, i ovde su snažno prisutne.

Uelbekovi klonovi su pokušaj da se uspostavi veza sa samim sobom, veza koja je iz mnogih razloga prekinuta. Svi se oni kreću ogromnom odajom prepunom ogledala u kojima se odraz odrazovog odraza postepeno gubi, da bi se na kraju došlo do prazne čaure sa Danijelovim likom. Beleške koje čitaju Danijelovi klonovi su "trans" u podsvesno, u snove i maštanja, u eros.One im čak formiraju i svest kroz priču o onome što je bilo, jer suštinu svesti čini naše strogo razlikovanje prošlosti, sadašnjosti i budučnosti. Klonovi osuđeni na večni život nemaju zapravo ni svest, jer u njoj nije prošlost, pa prema tome nema ni re-fleksije. Nema tuge ni tragičnog doživljaja sveta, skoro da nema ničega. Kroz sudbinu klonova ponovo je ispričana priča o Hronosu koji jede svoju decu. Tragične i strasne storije oca- brata Danijela povući će klona Danijela da napusti "ostrvo večnog života" i krene u stvarni život gde će ga sačekati smrt ali i uzbuđenje, mogućnost slobodne volje.

Kloniranje podrazumeva odbacivanje onog Drugog pri začeću deteta, ono je odsustvo uzajamnog učešća u rađanju. Čovek na neki način pušta korenje u vazduhu. Danijelovi klonovi istovremeno su i njegovi sinovi i braća blizanci. Razmnožavanje se pojavljuje kao patnja koja polazi od toga da čovek misli kako može da se oslobodi potrebe za drugom osobom, ono je strah pred mogućnošću da se na stranputici sretne biloško Drugo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kontrast; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 106 str.; 978-86-89203-11-0;