knjizara.com
Moderna umetnost 1
1770-1970-2000

Akile Bonito Oliva, Đulio Karlo Argan (autor)

Moderna umetnost 1
rasprodato

Pred nama je prvi tom trotomne studije koji obuhvata period od romantizma do moderne, iz pera dvojice najznačajnijih evropskih istoričara umetnosti i teoretičara: Đulija Karla Argana i Akila Bonito Olive.

Svaki obrađeni pravac predstavljen je u dva poglavlja; prvi je društveno-politički kontekst u kome nastaju najčuvenija dela moderne umetnosti, a drugi obuhvata analizu kapitalnih dela sa reprodukcijama: Engra, Delakroa, Žerikoa, impresionista, ekspresionista, sve do arhitekture Gaudija, Korbizijea i Rajta

Kapitalno delo dva čuvena italijanska istoričara umetnosti, sačinjeno je od dve autonomne autorske studije, različite po metodološkom i ideološkom pristupu. Deo knjige koj

i se odnosi na modernu umetnost od 1770. do 1970. napisao je Đulio Karlo Argan i prvobitno je objavljen kao zasebno delo. Kasnije, nakon velikog uspeha knjige, italijanski izdavač je zatražio od autora da knjigu dopuni tekstom o modernoj umetnosti s kraja XX veka, što je Argan odbio. Za taj posao predložio je Bonita Olivu kao najupućenijeg stručnjaka.

Po rečima samog Argana, cilj dela nije ispisivanje istorije moderne umetnosti, već zapravo zasnivanje pretpostavki za jednu modernu istoriju umetnosti i stvaranje uslova za istorijsko razumevanje i tumačenje umetnosti koja nastaje u razdoblju moderne epohe.

Izdanje na srpskom jeziku podeljeno je u tri bogato ilustrovana toma. U prva dva sadržan je autorski tekst Đulia Karla Argana, dok se u trećem nalazi prilog Akile Bonita Olive.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Clio; 2004; latinica; 21 cm; 212 str.; 86-7102-127-0;