knjizara.com
Mitološki rečnik

Veselin Čajkanović, Petar Bulat (autor)

Mitološki rečnik
rasprodato

Kada je znameniti istoričar Stanoje Stanojević uoči Drugog svetskog rata stvarao „Narodnu enciklopediju srpsko-hrvatsko-slovenačku“, odrednice iz slovenske mitologije sastavili su Veselin Čajkanović (1881-1946) i Petar Bulat (1888-1945), velika imena naše etnologije, profesori beogradskog i zagrebačkog Univerziteta i nemački đaci, koji su doktorsku titulu stekli u Minhenu. Sada je po prvi put u jednoj knjizi objavljeno svih 88 odrednica koje se tiču slovenske mitologije i narodnih običaja, sa crtežima Predraga Dragovića.
„Pojmovi su o

brađeni na kratak i jezgrovit način, što ih čini pristupačnim današnjem čitaocu“, kaže dr Ljiljana Stošić iz Balkanološkog instituta SANU, „a sadrže i neke odrednice kojih nema u postojećim rečnicima koji obrađuju sličnu tematiku“.
Interesantno svetlo na knjigu baca i podatak da je „Narodna enciklopedija“ zamišljena kao delo koje će potvrditi zajednički koren svih jugoslovenskih naroda, zbog čega je i angažovan po jedan eminentan naučnik iz Srbije i Hrvatske. Ipak, rečnik ni u kom slučaju nije jednoobrazan, već sadrži i brojne regionalne varijante pojmova kakvi su na primer: aždaja, vila, anđeo, vampir, veštica, zmaj, ili običaja kakvi su gostoprimstvo, kult mrtvih ili Badnji dan.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Narodna verovanja , Srbi , Hrvati , Leksikoni , Narodna tradicija i verovanja Srba , Folklor u užem smislu , Narodni običaji i verovanja
Ostali naslovi iz oblasti: Etnologija

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2007; ćirilica; 21 cm; 168 str.; 978-86-379-0967-5;