knjizara.com
Milica - kneginja nemirnog doba

Marko Šuica (autor)

Milica - kneginja nemirnog doba
1881 din
Stara cena: 2090 din
U korpu

Monografija Marka Šuice je posvećena životu i istorijskoj ulozi jedne od ključnih žena, vladarki i monahinja iz srpske istorije. U knjizi se obrađuju različite pojave iz života kneginje Milice, ali i istorija položaja, ugleda i značaja koji su druge srpske vlastelinke i vladarke imale u osetljivim istorijskim zbivanjima, kao i privatnom životu na kraju 14. i početkom 15. veka.
Ističe se uloga savremenica kneginje Milice, koje su takođe ostavile pečat u oblikovanju srpskog srednjovekovnog društva, politike, kulture i umetnosti, poput carice Jelene, monahinje Jefimije, gospođe Mare Branković ili Jelene Balšić. Na osnovu rezultata

istraživanja publikovanih u knjizi otvara se prostor za promenu aktuelne percepcije uloge žena u srpskom serdnjovekovnom patrijarhalnom društvu jer je politički i društveni uticaj pojedinih vladarki, vlastelinki i monahinja bio znatno veći nego što se do sada smatralo. Rekonstrukcijom života kneginje Milice i njenih savremenica uspostavlja se određena ravnoteža u pristupu rodnim temama srpske istorije.
Na naslovnoj strani je mozaik, rad akademske slikarke Bisenije Taraščenko.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije srednjeg veka
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Evoluta; 2020; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 174 str.; 978-86-80912-40-0;