knjizara.com
Milenijum u Beogradu

Vladimir Pištalo (autor)

Milenijum u Beogradu
654 din
Stara cena: 770 din
U korpu

Roman MIlenijum U Beogradu je ove godine usao u najuzi izbor medju pet najboljih stranih knjiga u Francuskoj. U konkurenciji je bilo vise od 800 naslova.
Milenijum u Beogradu je mozički napisan roman gde se, kao što naslov naznačuje, gradi portret grada, isto koliko i jedne generacije u njemu. «Beli grad» je čudesan, prosanjan i proklet, a generacija koja liči na njega, uhvaćena je kroz grupu petoro prijatelja.
Ovo je roman, između ostalog, i o ljubavi. Pre svega onoj prema Beogradu, gradu gde je grupa mladih odrasla, mitskom Beogradu: «Sanjao je kako se ulicama šetaju anđeli, a na prozorima žene otresaju jastučnice pune konfeta». Zatim, tu je i

međusobna ljubav članova te grupe: Borisova strast prema Zori, Milanova prema Irini...
Međutim, kada dođe početak rata, 1991, te ljubavi ne mogu da prežive.
Milenijum u Beogradu nije roman pisan po pravilima, niti je hronika ratnih godina: to je freska o ljudskom ludilu, čija je glavna žrtva – Beograd. Crpeći sa dalekih slovenskih izvora, prežet nadrealizmom, autor koristi sve registre da svome delu udahne duh grandiozne epopeje.

...knjiga koja oduzima dah svojom lepotom i poetskim kvalitetima, čiji je glavni junak srpska prestonica.
Le Magazine Literraire

Ovo je priča o noćnoj mori – Istoriji sa velikim I... Priča je kombinacija osvezavajući kratkih poglavlja, gorkih scena iz stvarnosti, zučnih ali i lirski neznih...
La Nouvel Observateur

Autor retkog literarnog dara uspeva da dočara osećaj gubitka i bespomoćnosti stanovnika zemlje koja se rasula kao kula od karata.
Le Figaro

Jedinstven srpski glas, zvučan, urban i nov ... srećni smo što smo našli tako pažljivog, veoma obrazovanog pisca sa ironičnom notom, koji jedinstvenim, često halucinatnim manirom opisuje poslednju dekadu 20 veka u gradu sa kojim se identifikuje: Beograd, to sam ja!
Le Monde

I posle halucinatorne unutrašnje i spoljašnje destrukcije Beograda... vidimo kako grad još uvek uspeva da zadrži magične oblasti svog šarma, bogati spektar svojih boja,
Livre Hebdo

„Osetljiv i žestok, ironičan i tačan, halucinantan i liričan, upravo čaroban portret Beograda, grada rodjenog u jednom snu“.
zapis iz knjizare „Le Divan“ u Parizu

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 6. izdanje, 2017; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 216 str.; 978-86-6053-064-8;