knjizara.com
Metohija 2 naselja, poreklo stanovništva, običaji

Metohija 2 naselja, poreklo stanovništva, običaji
1584 din
Stara cena: 1760 din
U korpu

Svetozar Stijović, Metohijski (Pećki) Podgor, Deo porečja Kujavče
Danilo Stijović, Deo severne Metohije
Mileta Bukumirić, Prekoruplje, Prekovode, Goraždevac
Alija Džogović, Dečani i okolna sela, Rugovo
Milun Stijović, Rada Stijović, Devet dečanskih sela
Mirko Barjaktarović, Rugova. Etnološka i antropogeografska proučavanja
Pogovor: Borisav Čeliković, O sadržaju i autorima
Druga knjiga Biblioteke „Koreni“ posvećena Metohiji donosi studije sa antropogeografskim podacima o naseljima i stanovništvu predela severne Metohije: Podgor, Prekoruplje, Prekovode, Reke i planinska oblast Rugova. Klasična antropogeografs

ka istraživanja ovih predela Metohije po metodologiji i uputstvima Jovana Cvijića nisu izvršena. Nedostatak antropogeografskih istraživanja severne Metohije delimično nadoknađuju onomastička istraživanja koja je u poslednjoj četvrtini HH veka sproveo Odbor za onomastiku SANU, pod rukovodstvom akademika Pavla Ivića, a u organizaciji Svetozara Stijovića, kada su onomastički istražena i srpska naselja Metohije. Zabeležena je srpska toponomastika i antroponimija. U ovoj knjizi fototipski donosimo delove iz studija koji se odnose na istorijat naselja, toponime, a od antroponima prezimena, uz koje je zabeleženo i poreklo porodica.
Prikupljena je građa o 148 naselja u kojima je sredinom druge polovine HH veka još uvek živelo srpsko stanovništvo. Ta naselja administrativno, po teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, pripadaju opštinama Dečani – 21 naselje, Istok – 42 naselja, Klina – 39 naselja, Peć – 42 naselja i Srbica – 4 naselja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Metohija
Ostali naslovi iz oblasti: Antologije, monografije

Izdavač: Službeni glasnik; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 791 str.; 978-86-519-2655-9;