Mentalna bolest kao mit

Tomas Sas (autor)

Mentalna bolest kao mit

1056 din

Stara cena: 1320 din

U korpu

Prošlo je više od četiri decenije otkad je Tomas Sas radikalno razdvojio «ludilo» od medicine i uveo ga u domen političkog, uvodeći na taj način svoje ime u gotovo sve udžbenike psihijatrije i kliničke psihologije. Sasova tvrdnja da je ono što se naziva mentalnom bolešću zapravo sredstvo za ideološku kontrolu «neprilagođenih» dovoljno je uzburkala naučnu javnost da bi on bio nazivan antipsihijatrom, anarhistom, zanesenjakom, fanatikom... što se u jednom taboru smatralo kritikom, a u drugom komplimentom. Sas je u više od trideset knjiga, nepokolebljivo nastavio da dokazuje kako ljudi jesu dovoljno zreli da sami odlučuju o najvažnijim pitanjima svojih života ?

vaspitanju dece, seksualnosti, odgovornosti, smrti i samoubistvu, upotrebi marihuane ? te da institucije zaslužuju kritiku zbog ograničavanja individualnih sloboda. U tom smislu, Sasovi tekstovi, mada nikad neće dovesti do revolucionarnih promena na socijalnom planu, mogu da dovedu i jesu do praktičnih promena. Oni predstavljaju važan podsticaj za svakog pojedinca koji oseća potrebu da misli o svom mestu u savremenom svetu. Zbog svega toga, Sasovi tekstovi se pojavljuju na srpskom jeziku, u knjizi koja sadrži njegov najvažniji esej, objavljen 1960, kao i tekst objavljen u decembru 2003. i Sasov predgovor napisan je specijalno za ovo izdanje.
Tomas Sas, psihijatar i akademski poslenik, rođen je 1920. u Mađarskoj. Utemeljivač je antipsihijatrijskog pokreta, koji je usmerio snažnu društvenu kritiku ka moralnim i naučnim osnovama psihijatrije i društvene kontrole medicine u modernom društvu. Toma Sas je profesor emeritus psihijatrije na državnom Univerzitetu u Njujorku i u Centru zdravstvenih nauka u Sirakuzi, Njujork. Pored knjige Mit o mentalnoj bolesti njegova najpoznatija dela su i The Manufacture of Madness: A Comparative Study of the Inquisition and the Mental Health Movement (1970).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mentalni poremećaji , Psihijatrija , Prava čoveka
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Clio; 2008; Broširani povez; latinica; 23 cm; 203 str.; 978-86-7102-339-9;