knjizara.com
Maštoglavi idalgo Don Kihote od Manče

Migel de Servantes (autor)

Maštoglavi idalgo Don Kihote od Manče
rasprodato

"Don Kihot", klasično delo srednjevekovne književnosti i najupečatljivije delo Migela de Servantesa i danas stoji kao kamen temeljac savremenog romana. Po formi, dijalogu i naročito ispoljavanju unutrašnjih osećanja likova, Servantes je nacrtao obrazac po kome se razvijao moderni roman do današnjih dana.Priča o zanesenom plemiću Don Kihotu od Manče, njegovom pomoćniku i "saborcu" Sanču Pansi i Don Kihotovoj ljubljenoj, bespomoćnoj Dulsineji zabavlja, gali i podučava srca i umove čitalaca već vekovima. Čuvene vetrenja

če na koje se Don Kihot u svojoj želji za pustolovinama namerio, služe i danas kao simbol za nepoteban i suvišan poduhvat, čije je vinovnik žrtva preterane revnosti i nedostatka osećaja za realnost. Serventes majstorski kritikuje i ponedge izvrgava ruglu društvo i poredak kasnog srednjeg veka u Španiji kroz lik Sanča Panse, Don Kihotovog vernog i opreznog pomoćnika, čiji "glas razuma" ovaj nikada ne posluša. Tako izveštačenost, snobizam, nedostatak dodira s realnošću, sebičluk i nesolidarnost...Sve one karakteristike kojih se ljudi, kako se čini, ni najmanje nisu oslobodili ni sada, u 21. veku, dolaze glave "plemenitom vitezu Don KIhotu od Manče". Zato je Servantesov "Don Kihot" tu da nas nasmeje i podseti da smo pored svega i povrh svega, svi samo ljudi s dve noge na zemlji, i da je to, za većinu stvari, sasvim dovoljno.

Konačno istinski savremena, vrhunski u umetnosti prevođenja i, pretvarjaući naoko staro u svevremeno novo, pravi viteški prevod.
Jovica Aćin

Don Kihote simbolizuje sveukupnu književnost na španskom jezku kao sinteza svega onog što odlikuje španski duh: idealizam i realizam u gledanju na život.
Dalibor Soldatić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Španska književnost , Don Kihot
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 1260 str.; 978-86-519-0850-0;