knjizara.com
Mašina za čitanje

Đorđe Pisarev (autor)

Mašina za čitanje
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Među različitim čovekovim instrumentima, knjiga, bez sumnje, zadivljuje. Ostali su produžetak njegovog tela. Mikroskop i teleskop, produžetak su njegovog vida; telefon je produžetak glasa; zatim imamo plug i mač, produžetke njegove ruke. Ali knjiga je nešto drugo.
Knjiga je produžetak memorije i imaginacije…
Horhe Luis Borhes, Usmeni Borhes

Knjige su besmrtni sinovi koji obogotvoruju svoje očeve. Platon

Tajno znanje je duboko znanje (jer samo ono što se nalazi ispod površine može dugo da ostane nepoznato). Tako se istina poistovećuje sa neizrečenim ili sa onim što je nejasno izrečeno i mora biti shvaćena izvan i ispod površine teksta. Bogovi govore (danas

bismo rekli: Biće govori) hijeroglifima i zagonetnim porukama.
Umberto Eko

Knjige nisu posve mrtve, već poseduju u sebi životnu snagu koja je stvaralačka i živa kao i duša njihovog tvorca. Štaviše, one čuvaju, kao u bočici, najčistiju moć i esenciju tog živog intelekta koji ih je stvorio. Znam ja da su one žive i plodotvorne kao i oni čuveni zmajevi zubi.
Džon Milton

Osobenost književnog sveta je u tome što se u njemu ništa ne uništi, a da se nešto novo, od iste vrste, ne napravi. On poseduje večni život, jer se stalno nalazi u starosti, u zrelom dobu, u mladosti i detinjstvu, i sve to odjednom i u isto vreme.
Johan Volfang fon Gete

Ukoliko je prostor beskonačan, nalazimo se u bilo kojoj tački prostora. Ukoliko je vreme beskonačno, nalazimo se u bilo kojoj tački vremena…
Horhe Luis Borhes, Peščana knjiga

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Agora; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 91 str.; 978-86-6053-317-5;