knjizara.com
Martirologijum : dnevnici 1970-1986

Andrej Tarkovski (autor)

Martirologijum : dnevnici 1970-1986
3630 din
U korpu

U ovoj knjizi nalaze se kompletni tekstovi svih sedam svezaka ličnih dnevnika Andreja Tarkovskog, ruskog režisera, pisca i glumca, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih filmskih umetnika kako ruske tako i svetske kinematografije XX veka, koji obuhvataju period od 1970. do decembra 1986. godine.
Kada je pred početak snimanja filma „Stalker“ Tarkovski počeo da piše svoj lični dnevnik, nazvao ga je Martirologijum – spisak stradanja, kao da je već tada znao koliko će težak i trnovit biti njegov životni, ali i stvaralački put.
Na stranicama

Martirologijuma prepliću se zakulisni život sovjetske i svetske kinematografije, politika i stvaralaštvo, filozofska razmišljanja i dnevnopolitički problemi, Moskva, Rim, Pariz, Stokholm, a usred svega toga nalazi se sam Tarkovski, i cenjen i prezren, i ponosit i slomljen, i smrtno bolestan i besmrtan. Čitalac prolazi kroz autorov život, saznaje koje je knjige čitao, kakve filmove gledao, šta ga je uznemiravalo, a šta oduševljavalo, šta je uticalo na njegov rad, šta ga je inspirisalo, od koga je učio, sa kim se družio, kako je ocenjivao postupke i rad drugih ljudi, od kojih su neki još uvek među živima.
Martirologijum je unikatno svedočanstvo o životu velikog režisera, napisano njegovom sopstvenom rukom, to je ispovest umetnika u potrazi za putem i umetničkom slobodom, dirljivo veličanje života, puno nade i vere, čak i pred licem smrti, jer njegovo stvaralaštvo, njegov ideal, njegova žrtva nisu ništa drugo do krajnji gest vere i nade u čoveka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Reditelji
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Akademska knjiga; 2017; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 686 str.; 978-86-6263-159-6;