knjizara.com
Marginalije
1000 izabranih komentara o tekstovima za enciklopedije JLZ

Miroslav Krleža (autor)

Marginalije
1320 din
U korpu

Ova knjiga izabranih Krležinih enciklopedijskih bilješki, povratna je rekapitulizacija, ali i učvršćenje toga odnosa, nizom komentara o svijetu, s obzirom na enciklopediju kojom se bavio, Krleža je, zapravo, trajno tumačio, i u jeziku i u kulturi, odnos između Hrvata i Srba.
Vlaho Bogišić, priređivač
Sam Krleža je zapisao: Marginalije su, dakle, moje primjedbe ili zanovijetanja na tekstove koje su već pripremili stručnjaci iz pojedinih sektora, i onda na njihov pisani materijal ja dodajem svoje ocjene, a one su takve naravi da se o njima argumentirano može i diskutirati".Marginalije su,

dakle, moje primjedbe ili zanovijetanja na tekstove koje su već pripremili stručnjaci iz pojedinih sektora, i onda na njihov pisani materijal ja dodajem svoje ocjene, a one su takve naravi da se o njima argumentirano može i diskutirati. (Miroslav Krleža)
Komentari glavnog urednika o tekstovima za Enciklopediju Jugoslavije i druga izdanja Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, marginalni su samo po tome što su formom na rubu leksikografije, esejistike i kritike, a unutrašnjim nabojem ponekad i na rubu strpljenja (kad su tekstovi za enciklopedijske članke na rubu pameti).Ovo je priručnik za sve koji su u bilo kakvom dodiru sa enciklopedistikom. Lucidne, duhovite, jetke, jezgrovite, ekstenzivne, svakojake, krležijanske,Marginalije se čitaju i kao svedočanstvo o vremenu (vremenima) negdašnjih jugoslovenskih prostora, bogatstvu istorije (istorija?) i kulture, i tadašnjoj manje-više delikatnoj kulturnoj i jezičkoj politici. Kao i vazda, Krležina erudicija i tekstovi izazivaju i izazivaće oprečne stavove i komentare. Hoće li njegove Marginalije barem savremenom čitaocu, istinski otvorenom i pažljivom (da li takvog još ima?), pomoći da shvati ono zbog čega su i (na)pisane – kako odvojiti važno od nevažnog?

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 604 str.; 978-86-519-0345-1;