×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Manuel Puig
Manuel Puig

Manuel Puig (1932-1990) bio je argentinski književnik. Pisao je romane, drame i scenarije, a svetsku slavu stekao je romanom Poljubac žene pauka (El beso de la mujer arana). Studirao je arhitekturu, potom engleski, francuski i italijanski na Filozofskom fakultetu, nakon čega odlazi u Italiju kako bi studirao film. Nadajući se da će započeti filmsku karijeru 1963. seli se u Njujork gde je počinje pisanje svog prvog romana Izdaja Rite Hejvort (La traición de Rita Hayworth). Roman je objavljen u Argentini 1968. tek kada je prošao cenzuru, jer je glavnog lika Totoa predstavio kao feminiziranog i aseksualnog.Francuska izdavačka kuća Gallimard je 1969. izdala francuski prevod ovog romana, a iste godine Le Monde ga je proglasio za jedan od najboljih romana godine. Nakon ovog priznanja, Puig je postao jedan od najpoštovanijih i najpopularnijih autora Južne Amerike.Nakon La traición de Rita Hayworth Puig je napisao još sedam romana među kojima je najpopularniji Poljubac žene pauka (El beso de la mujer arana). Roman je doživeo veliki uspeh, po njemu je 1985. snimljen film, a adaptiran je u pozorišnu predstavu i mjuzikl. Pozorišna predstava Poljubac žene pauka igrana je i u beogradskom Zvezdara teatru u režiji Egona Savina, sa Bogdanom Diklićem i Draganom Nikolićem u glavnim ulogama.Među ostalim romanima izdvajaju se: Boquitas Pintadas (Crvene usne, 1969), The Buenos Aires Affair (Afera u Buenos Airesu, 1973), Maldición eterna a quien lea estas páginas (Proklet bio onaj ko ovo čita, 1980) i Sangre de amor correspondido (Krv uzvraćene ljubavi, 1982). Najpoznatije drame: Bajo un manto de estrellas (Pod plaštom zvezda, 1983), Recuerdo de Tijuana (Uspomene na Tihuanu, 1985), El misterio del ramo de rosas (Misterija buketa ruža, 1987).Puiga smatraju jednim od najvećih postmodernističkih autora u Južnoj Americi. Njegovo korišćenje popularne masovne kulture (na primer, holivudske filmske zvezde, tragični zapleti, popularne radio serije, sentimentalne i komercijalne melodrame) uticalo je na južnoameričku književnost i druge pisce.

autor Manuel Puig

1 naslova [prikazano 1-1]

Manuel Puig

Tvrd povez, Dereta, 2019, ISBN: 978-86-6457-198-2, latinica
Izdaja Rite Hejvort (1968), Puigov prvi roman, predstavlja svojevrstan autobiografski osvrt na njegovo detinjstvo. Glavni junak je petnaestogodišnji ...
U korpu

968 din

Stara cena:1210 din

Ušteda:242 din (20%)