knjizara.com
Malo ostrvo

Andrea Levi (autor)

Malo ostrvo
764 din
Stara cena: 899 din
U korpu

Godina je 1948, a Engleska se oporavlja od rata. Susedi Kvini Blaj negoduju što je primila Jamajkance kao podstanare, ali ona ne yna ni kada će se ni da li će se njen muž Bernard vratiti iz Indije, kudaje tokom rata dospeo. Šta joj drugo preostaje?

Gilbert Džozef jedan je od nekoliko hiljada Jamajkanaca koji su stupili i RAF da bi se borili protiv Hitlera. Kada se u Englesku vratio kao civil, otkrio je da se ljudi prema njemu ponašaju sasvim drugačije. IGilbertova žena Hortens čeznula je za boljim životom u Engleskoj. Međutim, kad mu se pridružila, preneraženo je shvatila da London nije zlatni grad iz njenih snova, a ni Gilbert više nije onaj stari.

Kroz pr

iču o ovim ljudima, Malo Ostrvo istražuje trenutak iz prošlosti Engleske kada je ta zemlja počela da se menja. U tanano napisanom i duboko dirljivom romanu Andrea Levi bavi se teškim temamam imperije, i to sa izvanrednom prefinjenošću i bogatstvom duha.

"Zanosno štivo - prikriveno smešno, strastveno ljutito, potpuno neodoljivo"
Daily Mail

"Proza Levijeve dopadljiva je upravo zbog nepristrasnosti. Svi njeni likovi mogu biti slabi, očajni, hrabri, dobri, zli - ali mogu da očuvaju veliko dostojanstvo, ma koliko malo bilo njihovo ostrvo."
Independent on Sunday

"Veoma živo dočarava atmosferu četrdesetih godina dvadesetog veka, a kroz živote četvoro protagonista slikovito prikazuje sukobe i rasističke stavove toga doba. Čudesan prikaz slabo shvaćenog perioda."
Džoan Bejkvel

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2005; Broširani povez; latinica; 21 cm; 487 str.; 86-7436-387-3;