knjizara.com
Looney Tunes

Svetislav Basara (autor)

Looney Tunes
509 din
Stara cena: 599 din
U korpu

Književnici koji su postali književni likovi, književnost koja više nije druga strana stvarnosti već stvarnost po sebi!
Da, bila su to teška vremena. Srbija bez romana. Romani bez Srbije. A poslednji čas da se to popravi. Jer, stizali su zloslutni glasi sa trulog zapada: kraj romana se bliži. To se moralo – mislio je Disident – sprečiti po svaku cenu.
Prvi tom manično-paranoične istorije srpske književnosti – kao i naslovna luda melodija, oscilira u misterioznim ubistvima, ratu, sunovratu smisla... Pisci žive svoju književnost a „očevi nacije“ podgrevaju veru da se sve prvo dešava u književnosti, pre nego što se desi u stvarnosti. Krojeći granice nekih buduć

ih imaginarnih zemalja, kao vlasnici i baštinici prošlosti, oni pokušavaju da izmene budućnost iako ona – a to znaju samo pravi posvećenici i pisac ove knjige – više ne postoji. I dok traje putovanje između fiktivnih gradova i stvarnih književnih dela, mrtvi ne žele da budu u svojoj smrti a živi beže iz života, romanom krstare u crnom mercedesu četiri obućara-mistika koji privode zabludele ovčice pravdi i istini Božjoj.
Ako je jedna od osnovnih poetičkih osobenosti moderne književnosti da provocira ustaljen sistem vrednosti, onda ova knjiga unutar svoje manično-paranoične melodije dovodi u pitanje samo postojanje, locirajući „nedodirljive“ nacionalne mitove i njihove posvećenike u crnohumornu perspektivu bliske prošlosti ali i još uvek aktuelne stvarnosti.Roman koji je dobio dva glasa (od 5 mogućih) u trci za NIN-ovu nagradu za roman godine. Manično-paranoična istorija srpske književnosti u periodu od 1979-1990. Radnja romana smeštena je u burne osamdesete godine i predstavlja subjektivnu anatomiju raspadanja simulakruma. Osim fiktivnih, u ovom romanu se, kao junaci, pojavljuju i stvarni pisci i političari u neprestanom sukobu realnog i fiktivnog roman je jedno viđenje najnovije srpske literature predstavljen u formi pseudoistorije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2. izdanje, 2009; Broširani povez; latinica; 21 cm; 178 str.; 978-86-521-0254-9;