knjizara.com
Lišenje roditeljskog prava
materijalnopravni i procesni aspekti

Ranka Vujović (autor)

Lišenje roditeljskog prava
594 din
Stara cena: 660 din
U korpu

Monografija obrađuje važnu i u pravnoj teoriji nedovoljno zastupljenu temu lišenja roditeljskog prava, sa oba pravna aspekta – materijalnog i procesnog, ukazujući na uticaj savremenog koncepta prava deteta na uobličavanje roditeljskog prava i način njegovog vršenja, kao i na ograničenja u vršenju roditeljskog prava u kontekstu prava na porodični život i načela na kojima se zasniva intervencija države u roditeljsko-dečje odnose. Reč je o najtežoj meri porodičnopravne zaštite dece koja se sve češće primenjuje u Srbiji. Budući da duboko zadir

e u status deteta i roditelja, lišenje roditeljskog prava predstavlja poseban izazov za teoretičare prava, ali i za pravne praktičare, jer se prava deteta i prava roditelja u postupcima lišenja roditeljskog prava moraju analizirati u međuzavisnom odnosu.
Obrada teme zasnovana je na obimnoj i relevantnoj naučnoj i stručnoj literaturi, analizi međunarodnih i domaćih pravnih izvora i empirijskih istraživanja. Autor je utvrdio i u kojoj je meri novi procesni metod za lišenje roditeljskog prava, uveden reformom porodičnog zakonodavstva 2005. godine, primeren prirodi same pravne stvari, odnosno da li postupak kako je projektovan, zadovoljava savremene pravozaštitne standarde i da li je i u kojoj je meri verifikovan u pravnoj praksi kao procesni mehanizam koji obezbeđuje pružanje zakonite, brze i efikasne pravne zaštite.
Monografija pruža detaljan pregled socio-kulturnih faktora koji utiču na pravno oblikovanje i primenu propisa kojima su regulisane materijalnopravne i procesne dimenzije lišenja roditeljskog prava, a posebno način na koji sudovi utvrđuju, procenjuju i vrednuju najbolji interes deteta, što je ilustrovano brojnim primerima iz sudske prakse. Istovremeno, ponuđeni su i konkretni predlozi za normativno unapređenje,kao i za prevazilaženje praktičnih problema koji se javljaju u sudskoj praksi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Porodično pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2019; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 303 str.; 978-86-519-2335-0;