knjizara.com
Laza Kostić - politička biografija

Dejan Mikavica (autor)

Laza Kostić - politička biografija
rasprodato

Uloga Laze Kostića u formiranju i praktičnom ostvarivanju srpske liberalne političke misli bila je od izuzetnog značaja, a svoja liberalna opredeljenja zasnivao je na kreativnom doživljaju tadašnjih evropskih filozofskih uzora i uvek je nastojao da ih prilagodi političkim prilikama i nacionalnim zahtevima koji su stajali pred srpskim narodom u kontekstu složenih međunarodnih odnosa u Evropi tokom druge polovine 19 veka. Pri tome je sve vreme zadržao ulogu beskompromisnog borca i pro-tivnika radikalnih i socijalističkih ideja... Kasnija sa

-radnja sa konzervativno-klerikalnima snagama, čiji je bio dugogodišnji odlučni protivnik, stavila je nešto drugačiji politički predznak na njegovu celokupnu političku biografiju. Uprkos tome, ona se uvek i iznova pojavljuje pred nama kao zanimljiva i značajna.
Na nju se osvrnuo i Mihailo Polit Desančić u nekrologu Lazi Kostiću 1910. ovako:
... U poslednje doba, kada je u Srpstvu počela prevlađivati poznata struja koja nije mogla goditi starim srpskim borcima, koji su pod Miletićem vodili političku borbu, Laza Kostić se sasvim povukao iz političkog života, pa je za tu novu struju imao samo viceve i kalambure... Bio je moj mlađi prijatelj. Preživeo sam ga. Osećam tim veću usamljenost. A kako će se osećati srpski narod prema smrti Laze Kostića? Prema žalosnim prilikama srpskog naroda mora mu se iz duše izvinuti tužan uzdisaj: Naši dani sve su bleđi, a junaci sve su ređi! Brate Lazo! Umro si te silaziš u grob. Ali tvoja uspomena ne umire, ona živi „od Indusa pa do Nila, od Moriša pa do Bojane“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književnici
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 395 str.; 978-86-515-0621-8;