knjizara.com
Kulturna uporišta politike

Bojan Vranić, Nenad Kecmanović, Đorđe Vuković (autor)

Kulturna uporišta politike
rasprodato

Tradicija, običaji, nostalgija za rodnim krajem ili čežnja za nekim dalekim, sticanje ili gubitak prijatelja, sećanjana velike istorijske i sasvim lične događaje koji postavljaju ili ruše temelje pogleda na svet, kao i mnogi slični delovi svakodnevnog života su za većinu ljudi važan aspekt u donošenju odluka. Ipak, u politici, često se takvi kulturni elementi naše ličnosti smatraju iracionalnim, nezrelim i ne dovoljno vrednim da bi pružili razumevanje sveta politike i doprineli konstituisanju njenih institucija. Ostavljaju se n

a istraživanje antropologiji, sociologiji ili psihologiji, a u prvi plan se ističe racionalnost, uniformnost i izbor koji je određen prema nekom nadnacionalnom, globalnom obrascu, kulture. Da li politički teoretičari i naučnici mogu opravdano da ignorišu one elemente identiteta, pa i političkog i nacionalnog identiteta, koji konstituišu čovekovo svakodnevno ponašanje i koje ga, u krajnjoj liniji, čine slobodnim i odgovornim članom zajednice?
Kulturna uporišta politike je monografija tri politikologa, Nenada Kecmanovića, Đorđa Vukovića i Bojana Vranića. Posvećena političkoj kulturi, njenoj istoriji, kao i obrascima političkog ponašanja i kulturi sećanja, ova knjiga obraća se širokom krugu čitalaca s namerom da im približi značaj svakodnevnog svetapolitike, njene tradicije, običaja, mitova, ličnih motiva i emocija.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kulturna politika
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Čigoja; 2018; Broširani povez; latinica; 24 cm; 258 str.; 978-86-531-0448-1;