knjizara.com
Kroz srpsku jezičku istoriju
(lingvokulturološki i leksičkosemantički prilozi)

Jelica Stojanović (autor)

Kroz srpsku jezičku istoriju
rasprodato

U knjizi prof. Stojanović se na bogatom jezičkom materijalu iz srpskih istorijskih i književnih spomenika osvjetljavaju pitanja koja na eksplicitan i egzaktan način pokazuju ne samo ko su bili nego i ko jesu Srbi.
Knjiga „Kroz srpsku jezičku istoriju” Jelice Stojanović sastoji se iz četiri velika poglavlja: „Upotreba etnonimske osnove Srb - u srpskim srednjovjekovnim izvorima (gramatički i semantički aspekt)”; „Lično ime Stefan kod srpskih vladara do kraja 15. vijeka (lingvokulturološki aspekt)”; „O jezičkim i lingvokulturološkim osobenostima Njegoševa djela”, kao i „Stari ćirilički natpisi istočne Hercegovine (lingvokulturološke odlike)”.
„Knjiga Jelice Stojanović `Kroz sr

psku jezičku istoriju` gotovo je unikatna u srpskoj istorijskoj, etnolingvistici i (dijahronoj) lingvostilistici. U njoj se na bogatom jezičkom materijalu iz srpskih istorijskih i književnih spomenika osvjetljavaju pitanja od kojih valjda nema značajnijih u srpskoj filologiji, pitanja koja na eksplicitan i egzaktan, da egzaktniji ne može biti, način pokazuju ne samo ko su bili nego i ko jesu Srbi. U vremenu današnjem, kada su na djelu prisutni bezočni falsifikati srpske filološke i kulturološke baštine, u vremenu kada svako misli da mu je dozvoljeno bezočno `gusarenje po srpskoj prošlosti‘ (Psunjski), ova knjiga Jelice Stojanović predstavlja naučni branik svakom takvom budućem pokušaju”.
i prof. dr Miloš Kovačević.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik , Etimologija
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Jasen; 2020; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 220 str.; 978-86-6293-097-2;