knjizara.com
Kriza u evrozoni

Ognjen Radonjić (autor)

Kriza u evrozoni
rasprodato

Uvrežen je stav, kako na Zapadu, tako i u Srbiji, da se koreni krize u evrozoni na kraju krajeva nalaze u prevelikim razlikama severnjačke (posebno nemačke) i mediteranske (naročito grčke) kulture, u različitoj radnoj etici i „duhu” naroda... Ova knjiga preispituje taj kliše i ozbiljno ga dovodi u pitanje. Autor nas poziva da jedan ekonomski problem kakav je dužnička kriza Grčke, Italije, Irske, Portugala i Španije, kritički i trezveno sagledamo iz ugla ekonomske nauke i odbacimo pojednostavljivanja i maglovite predstave o predeterminisanosti naroda sopstvenom kulturom.

Evrozona

je jedinstven fenomen u svetu ekonomije jer je monetarna bez prateće fiskalne unije, veli Radonjić. Kakve su praktične posledice takvog njenog ustrojstva u trenutku kada nastupi kriza? Da li su kapitalistički sistemi zaista sposobni da sami povrate ravnotežu u trenutku kada je ona poljuljana, kako nas uverava ortodoksna teorija?

„Knjiga pred vama sadrži jedan alternativni teorijski i analitički pogled na krizu u evrozoni podržan konkretnom empirijskom građom i njenom obradom. Upravo ova perspektiva, perspektiva koju zastupa Radonjić, ima potencijal da ukaže na pravac u kom treba razmišljati kada su u pitanju nova institucionalna rešenja i ekonomske politike koje bi trebalo da obezbede opstanak jednog važnog civilizacijskog dostignuća – Evropske monetarne unije."
Prof. Ivan Vujačić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropska unija
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: HERAedu; 2016; Broširani povez; latinica; 22 cm; 416 str.; 978-86-7956-091-9;