knjizara.com
Korto Malteze

Vladimir Pištalo (autor)

Korto Malteze
396 din
Stara cena: 440 din
U korpu

Književna i strip imaginacija, na jednom mestu, u noveli Korto Malteze, otvaraju istovremeno vrata i vidljivog i nevidljivog.
Ovaj romantični junak ("Odisej bez cilja, setni maneken epohe u kojoj elektricitet prekida doba senki, gusar koji u mreži meridijana traga za legendom") doplovljava na Haiti.
Odmah se suočava sa zlim silama predstavljenim u vidu lokalnog bosa, vlasnika svega i svačega u tom nesretnom mestu. Sukob je na život i smrt, a između njih su - nekoloko dana, lepotica Hermina, vudu magija, rat u Evropi, revolucija u Kini. Malteze ubija svog protivnika, mnogima je zbog toga lakše (barem trenutno), a on, kako to inače biva, odlazi. Posledic

e vudu magije oseća još neko vreme. Sve se to dešava u egzotičnom miljeu "afričke kulture u rasapu, preko koje je pošećereno hrišćanstvo"...

“Korto Malteze nije zamišljen kao sinopsis za novu strip-epizodu (mada bi se mogao i tako posmatrati) već je, najpre, reč o tekstu koji, pozajmljujući matricu drugoga medija, njegov žanrovski okvir i ceo onaj asocijativni potencijal koji uz to ide, do principa literarnosti stiže na neočekivan način. (...) U pitanju je delo koje se ne iscrpljuje u prvom čitanju, niti pretežni deo svoje zanimljivosti zasniva na neobičnosti i apriornoj intrigantnosti inetrmedijskog eksperimenta. Pre bi se reklo da je autor nastojao da nam ispriča svoju verziju bajke.”
Mihajlo Pantić

«Već sama činjenica da Pištalova novela Korto Malteze predstavlja kuriozitet, a verovatno i presedan u svetskoj književnosti, dovoljna je da joj obezbedi mesto ne samo u populističkim hronikama masovnih medija nego i u potonjim istoriografskim obradama. (...) Pištalo se ne bavi samo feelingom, pa ni samo mnoštvom motiva iz ovog stripa; on pokušava da zaroni u samu strukturu i suoči se s njegovim, kako sadržinskim elementima, tako i sižejnim postupcima.»

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Agora; 3. izdanje, 2017; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 56 str.; 978-86-6053-017-4;