knjizara.com
Konkurentnost privrede

Milorad Unković (autor)

Konkurentnost privrede
1287 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

Mora se odati posebno priznanje Miloradu Unkoviću na tome da je oblast ekonomskih odnosa sa inostranstvom izuzetno dobro poznavao, počev od kraha Bretonvudskog sistema 1971. godine, pa do poslednje svetske ekonomske krize. Posebno je shvatio značaj međunarodnog kretanja kapitala. Prvi je u našoj zemlji uveo klasifikaciju kapitala na sledeće oblike: na direktna ulaganja, portfolio ulaganja i kredite i zajmove. Uvek je prednost davao stranim direktnim investicijama (naročito grinfild), a favorizovao je i dugoročnu proizvodnu kooperaciju.
U ov

oj knjizi, u poslednjem poglavlju o reindustrijalizaciji Srbije, je dao veoma detaljna uputstva šta naša zemlja i njeni zvanični organi treba da čine da se unapredi konkurentnost naše privrede, a šta ne treba raditi, jer bi to pogoršalo našu ekonomsku situaciju.
Zaključak iz ove knjige proističe da bez konkurentnosti na mikro planu (preduzeća) i makro planu (države) nema napretka u budućnosti svake, pa i naše, zemlje.
Prof. dr Budimir Stakić

Trideset prva knjiga profesora Milorada Unkovića, objavljna nakon njegove smrti, je najoštrija i najrazložnija testamentalna knjiga o redefinisanju nacionalne privredne strategije. Njegova definicija konkurentnosti je najkraća moguća i gotovo savršena u svojoj jednostavnosti: KONKURENTNOST JE SUPERIORNOST U ODNOSU NA RIVALE.
Unković uvek razmišlja integrativno: Da li smo naučili lekciju zašto su neke zemlje bolje od drugih, eksplicitno postavlja pitanje kritički analizirajući loše pozicije Srbije na svetskim listama konkurentnosti 2008–2012. Nova faza razvoja, po autoru, iziskuje nove investicione politike zasnovane na regionalnim inicijativama i povezivanju. Poljoprivreda u novim uslovima može biti značajan zamajac koji doprinosi razvoju drugih privrednih grana.
Značaj konkurentske prednosti danas je veći nego ikad. Poslovni svet se kreće ka ekonomiji znanja.„Ukoliko radikalno ne promenimo naš način rada i ne prestanemo da primenjujemo metode koje su bile efikasne u industrijskoj ekonomiji, a sad to više nisu – mi se nećemo održati u postojećem poslovnom okruženju koje se radikalno menja”, zaključuje autor sa veoma bogatim iskustvom državnika, univerzitetskog profesora i operativnog rukovođenja kompanijama i lokalnom samoupravom.
Zorica Stablović Bulajić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Konkurencija
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: HERAedu; 2014; Tvrd povez; latinica; 23 cm; 272 str.; 978-86-7956-070-4;