knjizara.com
Komentar Zakona o izvršenju i obezbeđenju - Prema stanju zakonodavstva od 21. februara 2020. godine

Gordana Stanković, Aleksandra Trešnjev, Dušica Palačković (autor)

Komentar Zakona o izvršenju i obezbeđenju - Prema stanju zakonodavstva od 21. februara 2020. godine
4730 din
U korpu

Komentar Zakona o izvršenju i obezbeđenju predstavlja iscrpnu i sveobuhvatnu naučnu i praktičnu obradu novog srpskog izvršnog procesnog prava i, po svojoj sadržini i obimu, značajnu knjigu u kojoj su sadržana neophodna tumačenja instituta postupka izvršenja i obezbeđenja i analiza njihove pravnopolitičke i pravnotehničke funkcije kroz važeća zakonska rešenja. Komentar zakonskih odredaba potkrepljen je mnogobrojnim sentencama i sudskim odlukama koje ilustruju primenu izvršne procedure u praksi. Uz komentar svak

e glave zakonskog teksta priloženi su i primeri podnesaka ili odluka, kao praktični podsetnik na sadržinu radnji koje se preduzimaju u postupku izvršenja i obezbeđenja. U drugom, dopunjenom i izmenjenom izdanju koje autori predaju stručnoj i naučnoj javnosti, registrovana su i komentarisana novelirana zakonska rešenja i stavovi sudske prakse koji su uticali na zakonodavca. Osim toga, ukazano je na nova sporna pitanja koja se javljaju ili i dalje egzistiraju uprkos izvršenim zakonskim promenama a najčešće su rezultat samog institucionalnog okvira izvršne procedure, organizacije pravosudnog sistema i pravne nemogućnosti da se pred najvišom sudskom instancom ujednači sudska praksa.
Komentar Zakona o izvršenju i obezbeđenju pisan je za pravnike praktičare koji u svojoj svakodnevnoj delatnosti primenjuju pravila postupka izvršenja i postupka obezbeđenja – za sudije, javne izvršitelje, advokate, pravobranioce, pravnike u službama pravne pomoći jedinica lokalne samouprave, pravnike u centrima za socijalni rad, pravnike koji zastupaju pravna lica i preduzetnike i pravnike koji kao predstavnici sindikata zastupaju članove sindikata. Osim pravnika koji se u svakodnevnom profesionalnom radu susreću s primenom izuzetno složenog izvršnog procesnog prava, Komentar je od koristi kandidatima za polaganje pravosudnog ili javnoizvršiteljskog ispita, pravnicima koji se bave edukativnim radom na visokoškolskim institucijama, studentima prava na svim nivoima studija.
Knjiga komentar Zakona o izvršenju i obezbeđenju predstavlja koautorski rad univerzitetskih profesora, dr Gordane Stanković i dr Dušice Palačković i javnog izvršitelja Aleksandre Trešnjev, predsednika Komore javnih izvršitelja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Izvršni postupak
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2. izdanje, 2020; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 1616 str.; 978-86-519-2479-1;