knjizara.com
Komentar Zakona o izvršenju i obezbeđenju
Sudska praksa i propisi s posebnim dodatkom o građanskom izvršnom postupku

Mladen Nikolić, Nebojša Šarkić (autor)

Komentar Zakona o izvršenju i obezbeđenju
4455 din
Stara cena: 4950 din
U korpu

Ovo izdanje Komentara Zakona o izvršenju i obezbeđenju sastoji se iz dve logičke celine. Prvi deo je napisan prema uobičajenoj metodologiji izrade komentara: zakonski tekst, stručno objašnjenje, sudska praksa ili praksa rada javnih izvršitelja. Drugi deo knjige je tekst teorijskog karaktera i sadrži stanovišta autora o osnovnim spornim pitanjima iz izvršnog prava. Autori u skladu sa svojim kritičkim razmatranjem daju viđenje i drugih instituta iz izvršnog postupka, a posebno se obrađuju i analiziraju specifični postupci, poput npr. izvršenja odluka iz porodičnog prava, vraćanja radnika na rad, izvršenje stranih sudskih i arbitražnih odluka i slično. U Komentaru je obrađ

en i zakonski tekst izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, tako da se objašnjenja pojedinih zakonskih odredaba, ali i teoretska objašnjenja, primenjuju na stanje zakonodavstva u Republici Srbiji počev od jula 2022. godine.
Četvrto izmenjeno i dopunjeno izdanje nastalo je kao rezultat potrebe da se pruže dodatna objašnjenja s obzirom na praksu sudova i javnih izvršitelja. Intervencije su izvršene u više od pedeset članova radi boljeg razumevanja normi, ali i poboljšanja teksta prethodnog izdanja Komentara. Sudska praksa je obogaćena sa više od sedamdeset novih odluka i dodata su dva nova članka u deo koji se odnosi na građanski izvršni postupak.
Komentar je prevashodno namenjen pravosudnim profesijama i to – sudijama, javnim izvršiteljima, advokatima, javnim beležnicima, pravnicima u privrednim društvima i upravi. Zbog svoje sveobuhvatnosti knjiga se preporučuje i za pripremu i polaganje pravosudnog ispita, pripremu i polaganje ispita za javne izvršitelje i javne beležnike, ali i za sticanje dodatnih znanja studenata na predmetima građansko procesno pravo, pravosudno organizaciono pravo, pravosudne profesije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Izvršni postupak
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 4. izdanje, 2022; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 1288 str.; 978-86-519-2845-4;