knjizara.com
Kolaboracionisti pred sudom Ozne
saslušanja Milana Nedića, Dragomira Jovanovića, Tanasija Dinića i Koste Mušickog pred organima Ozne

Nebojša Stambolija, Rade Ristanović, Srđan Cvetković (autor)

Kolaboracionisti pred sudom Ozne
rasprodato

U ovoj knjizi su predstavljena, kritički priređena, saslušanja u Odeljenju za zaštitu naroda (OZN-i) vodećih i vrlo važnih ličnosti kolaboracionističkog aparata u Srbiji 1941–1944: predsednika kolaboracionističke vlade Milana Nedića, upravnika grada Beograda i šefa Srpske državne bezbednosti Dragog Jovanovića, komandanta Srpskog dobrovoljačkog korpusa (SDK) Koste Mušickog i ministra unutrašnjih poslova Tanasija Dinića. Sva lica su nakon povlačenja izručena od strane saveznika u drugoj polovini 1945. i početkom 1946. godine. Saslušanja su uglavno

m bila u zgradi OZN-e za Srbiju koja se nalazila na uglu Zmaj Jovine i Braće Jugovića u Beogradu pored zloglasnog istražnog zatvora Glavnjače (gde je danas zgrada fakulteta prirodnog i matematičkog usmerenja) gde su bili zatvoreni. Saslušanja je, najčešće, vršio Milorad (Mile) Milatović, tada major OZN-e, koji se kasnije istakao i u drugim važnim procesima (Draža Mihailović, Andrija Hebrang, Lazar Marković). Originali dokumenata koja se priređuju nalaze se u Vojnom arhivu i Istorijskom arhivu Beograda.
Od četvorice saslušavanih niko nije preživeo. Milan Nedić je zvanično izvršio samoubistvo skakanjem kroz prozor zgrade OZN-e. Dragi Jovanović, Tanasije Dinić i Kosta Mušicki osuđeni su na smrt na procesu generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i streljani su posle presude 17. jula 1946. Pretpostavlja se da je mesto egzekucije na osnovu iskaza i pisanja visokih oficira OZN-e (Slobodana Krstića Uče) na Adi Ciganliji, ali za sad to nije doživelo naučnu potvrdu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Komunizam , OZNA
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Institut za savremenu istoriju; 2018; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 582 str.; 978-86-7403-222-0;