knjizara.com
Koju igru igraš?

Erik Bern (autor)

Koju igru igraš?
1210 din
U korpu

Ova knjiga je prvenstveno bila zamišljena kao nastavak moje Transakcione analize u psihoterapiji , ali je pisana tako da se može čitati i razumeti sama po sebi. Teorija neophodna za raščlanjivanje i jasno poimanje igara sažeta je u I delu. U II delu su opisi pojedinih igara. Novi klinički i teorijski nalazi koji, zajedno sa ranijim, mogu da olakšaju u izvesnoj meri shvatanja šta znači biti oslobođen od igranja „igara“ nalaze se u III delu. Oni koje ova tema posebno interesuje dobro bi učinili da potraže i prethodnu knjigu. Čitalac prve knj

ige naći će u ovoj drugoj, pored teorijskih pročišćenja, i neke manje izmene u terminologiji i stanovištima, građene na novim razmišljanjima, štivu i kliničkom iskustvu.
Potreba za ovom knjigom javila se posle učestalih traženja od studenata i iz publike na javnim predavanjima da se sačini nešto kao inventar „igara“ i da se kaže nešto više o igrama koje su pominjane za ilustraciju opštih načela transakcione analize.* Zato dugujem zahvalnost tim studentima i uopšte publici, a posebno mnogim pacijentima koji su mi skrenuli pažnju na nove igre, pomogli da ih opišem ili imenujem.Gospodin Klod Stajner (Steiner), koji je ranije bio direktor istraživanja na Seminarima socijalne psihijatrije u San Francisku, a sada je na Odeljenju za psihologiju Univerziteta Mičigen u Enarboru, zaslužuje posebno pominjanje iz dva razloga. On je preduzeo prve eksperimente kojima su potvrđeni mnogi od teorijskih stavova o kojima je ovde reč, a rezultatima tih eksperimenata znatno je doprineo i boljem razumevanju prirode autonomije i bliskosti. (Predgovor autora)

Knjiga koja je ubrzo po objavljivanju postala globalni hit. Štampana je u preko dvadeset pet miliona primeraka, na dvadeset jezika, ipak svaka nova generacija otkriva ovu knjigu i tako se održava njena stalna popularnost. Ubraja se među pedeset najvažnijih psiholoških knjiga objavljenih u proteklih stotinu godina.Erik Bern, američki pshijatar i psihoanalitičar imao je dragocenu sposobnost da kompleksne pojave ljudske duše i međusobnih odnosa izrazi na jednostavan način. Utemeljio je transakcionu analizu (TA) kao novi, širko psihvaćeni psihoterapijski pravac.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Transakciona analiza , Psihoterapija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2. izdanje, 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 211 str.; 978-86-86653-71-0;