knjizara.com
Ko ti reče da si go, Adame?
mitološko-filozofska zavođenja

Mihael Kelmajer, Konrad Paul Lisman (autor)

Ko ti reče da si go, Adame?
509 din
Stara cena: 599 din
U korpu

Mitološko-filozofska zavođenja.
Još od Platona pesnici nisu uvek bili rado viđeni u svetu filozofije. Poetika i teorijsko razmišljanje često su se sukobljavali. Izuzeci, kao što je bio Hajdegerov odnos prema Helderlinovom pesništvu ili Ničeov, koji nije filozofirao samo maljem nego se služio i poezijom, uglavnom su potvrđivali pravilo. U stvari, poezija i filozofija su dve bliske oblasti, jer i pesnici i filozofi tragaju za znanjem ili tačnije za mudrošću, jedni maglovitošću, bogatstvom značenja i varijacijama reči, a drugi posredstvom jasnoće pojmova.
Ništa, dakle, n

ije tako zavodljivo kao susret književnosti i filozofije ili, u ovom slučaju, priče i njenog tumačenja. Austrijski pisac Mihael Kelmajer i bečki filozof Konrad Paul Lisman pristupaju fundamentalnim ljudskim i filozofskim pitanjima kao što su ja, sloboda, lepota, uživanje svaki iz svog domena. Uz pojmove kao što su radoznalost, tajna, moć ili osveta, čitamo prvo jednu priču iz rezervoara grčkih mitova, Starog zaveta ili bajki – posle čega sledi filozofsko razmatranje. Primarno i suštinsko je Kelmajerovo živo pripovedanje i prepričavanje. Ali Lisman uspeva da svojim interpretacijama uvek iznova rasvetli i proširi prostor značenja. Na tajnu mitova on odgovara avanturom misli.
Bilo da je posredi priča o Adamu i Evi, koja se završava padom Lucifera iz raja, ili priča o Jovu, u kojoj Lucifer navodi Boga da prihvati opkladu i dušu i telo svog vernog sluge izloži najtežem ispaštanju – Kelmajer uvek nudi iznenađujuća odstupanja ili apokrifna obogaćenja kanonskog materijala. Mit o takmičenju Apolona sa satirom Marsijom o tome ko je bolji muzičar kod njega se ne završava time što bog umetnosti bestijalno dere kožu nesrećnom takmacu, nego ravnodušnošću muza, koje sačinjavaju žiri i krike žrtve doživljavaju kao muziku. Jer, prema Kelmajeru, „muze su bile naučene da u svemu što se događa u svetu vide lepotu“. Takvim poentama on već u priči nudi tumačenja. Mitovi nam prenose znanje koje je još tu i treba ga samo razumeti.
Lisman svaki od svojih tekstova počinje formulom: „ništa nije tako zavodljivo kao...“ Zavodljivo je čas savršenstvo, čas pogled na sebe samoga, čas izgledi da se nadmudri priroda ili su vrhunac zavodljivosti suze lepe žene. Ali dvanaest puta ponovljena fraza „ništa nije“ sadrži i opomenu: ništa nije tako zavodljivo kao misao koja se opija samom sobom. Uživanje u čitanju i razmišljanju koje nudi ova razigrana knjiga ostaje srećom netaknuto tom zamkom. – Jörg Magenau

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mitologija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Laguna; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 197 str.; 978-86-521-3187-7;