knjizara.com
Kako sam ubio Gutenberga

Radivoje Bojičić (autor)

Kako sam ubio Gutenberga
330 din
U korpu

Izvodi iz pogovora IN MEDIAS PRESS Dragana Lakićevića:
Pred čitaocima se nalazi roman o novinarskoj profesiji.
Ustrojstvo profesije i poredak novinske ustanove - odgovaraju organizaciji knjige Radivoja Boričića.
Kao što je, svojevremeno, Nušić tragično-humorno opisivao jednog po jednog junaka svojih znamenitih knjiga (u HAJDUCIMA dečake, u AUTOBIOGRAFIJI školske discipline kao poglede na svet), tako Bojičić ovde razlaže na sastavne delove aktere i stilove novinarske profesije - kao vidove pogleda na svet, vreme, društvo i život.
Pri svemu tome vrcaju pojedinosti: dosetljivost u jezičkim asocijacijama po analogiji sa usmenom kozerijom. Humor se postiže

igrom jezika i značenja reči, upotrebom fraza i formula opštih mesta, kombinovanjem značenja, pripovedačkim efektima, majstorskom upotrebom verbalnih sredstava, parodijom.
Parodija prerasta u ironiju, ironija u ruganje. Bojičićevo ruganje degradaciji profesije i morala je suptilno, s merom.
Drugi deo romana čine "Oblici novinarskog izražavanja".
Nalik Kenoovim STILSKIM VEŽBAMA, remek-delu o izražavanju, jeziku,pisanju, stilu, to jest karakteru i poreklu jezika književnog dela, Bojičićevi "Oblici" satirično i raskošno dočaravaju vrste novinarskih formi i utvrđenih novinskih žanrova. Parodija enciklopedijskih odrednica novinarskih žanrova čini satirični kontrast stvarnosti.
Praktična upotreba i primena učinila je mnoge oblike izračavanja apsurdnim, pa ih pisac dovodi do vrhunca apsurda. Apsurd i paradoks idu zajedno.
Rastuće epizode prvog i drugog dela monografije o jednoj slavnoj novinskoj ustanovi - teže dramama završnih delova ove neobične knjige. To su drame u kojima se otkrivaju autentični ali i nušićevski humorni kvaliteti ( treći i četvrti deo su Tajna hrastovog stola i Dama sa oblinama ).


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Partenon; 1999; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 262 str.;