knjizara.com
Kako biti vođa
drevni vodič za mudro vođstvo

Plutarh (autor)

Kako biti vođa
841 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Biograf i pisac eseja iz klasične starine, Plutarh, intenzivno se bavio kvalitetima vođa među istaknutim Grcima i Rimljanima koje je opisao u svojim čuvenim, i obimnim, Uporednim životopisima, uključujući političare i vojskovođe kao što su Perikle, Aleksandar Veliki, Julije Cezar i Marko Antonije. Na našu sreću, Plutarh je suštinu svojih saznanja o mudrom vođstvu izneo u nevelikom broju eseja, koje je ispunio lekcijama od presudne važnosti kako za iskusne vođe tako i za one koji teže to da postanu na bilo kom polju danas. U Kako biti vođa

, Džefri Beneker predstavlja najvažnije od ovih eseja u dinamičnim novim prevodima, praćenim nadahnutim uvodom i informativnim beleškama, uz originalni grčki tekst.
U esejima Neobrazovanom vođi, Kako biti dobar vođa i Da li bi star čovek trebalo da se bavi politikom? Plutarh objašnjava karakteristike uspešnih vođa, od toga da su vođeni razumom i samokontrolom do toga da su oslobođeni zavisti i ljubavi prema moći, ilustrujući ono što želi da kaže primerima za pamćenje iz grčko-rimskih života. Takođe objašnjava kako se obučavati za vođu, kako ubeđivati i kakav odnos imati sa kolegama, upravljati svojom karijerom i daleko više.
Pišući u vreme kada je Rimsko carstvo bilo na vrhuncu, Plutarh kaže kako bi trebalo težiti pozicijama koje donose moć samo ukoliko su motivacija „razum i zdrava procena“ , a ne „ishitrena i tašta jurnjava za slavom, osećaj suparništva ili nedostatak drugih značajnih aktivnosti.“ Njegov mudri savet relevantan je danas koliko i onda.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Liderstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Miba Books; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 341 str.; 978-86-6026-078-1;