knjizara.com
Kad sat otkuca trinaest

Filipa Pirs (autor)

Kad sat otkuca trinaest
594 din
Stara cena: 660 din
U korpu

Remek-delo engleske književnosti za decu, Kad sat otkuca trinaest je i pedeset godina nakon nastanka jedna od najpopularnijih knjiga za decu na planeti. Tom provodi najdosadniji raspust na svetu, kod dosadne tetke i još dosadnijeg teče, u njihovoj dosadnoj kući bez dvorišta i bez dece. Povrh svega, po čitavu noć ga nervira neki sumanuti prastari časovnik koji uvek otkucava pogrešno vreme. Kad sat otkuca trinaest, Tom silazi u hodnik do pobrljavelog sata i, da bi na svetlosti mesečine video šta pokazuju skazaljke, otvori vrata koja vode iza kuće i – samo što ne padne u nesvest!
Umesto kan

ti za đubre i krša od automobila zatiče pre divan vrt, pun raznih čudesa kao stvorenih za dečake, sa savrše nim mestima za skrivanje, kućicom na drvetu i jezercetom. U njemu se igraju neka čudna deca, u odeći koja je izašla iz mode pre stotinak godina, pričaju pomalo šašavo i ne primećuju ga. Jedino ga Heti vidi. Ko je ta tajan stvena devojčica? Odakle mu je poznata? Jesu li oni duhovi? Ili je Tom duh? Pa šta i ako jesu, to ne znači da ne mogu zajedno da provedu fenomenalan raspust.
Kad bismo morali da jednom rečju opišemo o čemu govori ova bogata, slo že na, predivno napisana, dirljiva i maštovita priča, bila bi to reč – vreme. Kao kroz neko čarobno uveličavajuće staklo, kroz nju možemo da jasnije sagleda mo tu tajanstvenu pojavu: vreme koje prolazi i vreme koje miruje zarobljeno u čarobnim škrinjama sećanja, vreme odrastanja i vreme da se odraste, vreme koje nepri metno menja svet, dopuštajući nekim stvarima da naizgled ostanu uvek iste...
Uzrast 9–13

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost , Knjige za školarce
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Odiseja; 2. izdanje, 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 254 str.; 978-86-7720-083-1;