knjizara.com
Jedan dan : i druge priče o psihoterapiji

Irvin Jalom (autor)

Jedan dan : i druge priče o psihoterapiji
1320 din
U korpu

Ova zbirka od deset briljantnih priča trebala bi da pruži opipljive pouke iz psihoterapije, jer je u svakom od ovih slučajeva Jalom, majstor psihoterapije, ali i vrhunski pripovedač, osmislio ili naleteo na jedinstven pristup svakom klijentu, koji se ne bi mogao pronaći u priručniku za terapeute. Klijenti u ovim pričama se nose sa strahom od smrti, gubitkom voljenih osoba i konačnim gubitkom sebe, s pitanjem kako da smisleno prožive život, kako da se bore sa starošću i gubitkom životnih mogućnosti, s izborima, s fundamentalnom izolovanošću. Jer, mnogo više

klijenata se bori s egzistencijalnim pitanjima nego što se obično misli, a ove priče govore upravo o tome - o ponovnom uzimanju života u svoje ruke i pružanju ohrabrenja i podrške.

JALOM, A NE PROZAK! - KADA IZA NEPRIJATNIH OSEĆANJA STOJE EGZISTENCIJALNA PITANJA

Zašto ljudi u pričama iz Jalomove prakse nalaze ohrabrenje?
Ako smo rođenjem »bačeni u svet« kako se nositi sa univerzalnim ljudskim nesrećama?
Kako razgovori pomažu ljudima da vlastiti život ponovo uzmu u svoje ruke?
Zašto toliko klijenata dolazi sa problemima koji se ne mogu podvesti pod dijagnoze?
Svojim pripovedačkim načinom Jalom se obraća našem »unutrašnjem detetu« učeći nas kako da se nosimo sa gubitkom voljenih osoba, usamljenošću, krizom smisla života, problemima identiteta, strahom od starenja i smrti, gubitkom životnih mogućnosti ... A glavna lekcija se tiče odgovornosti za izbor i odluke koje donosimo.
Zoran Milivojević, psihoterapeut,
predsednik Saveza društava psihoterapeuta Srbije

DESET BRILJANTNIH PRIČA O VANVREMENSKIM EGZISTENCIJALNIM KRIZAMA

Kako se odreći nade u bolju prošlost i zašto se fokusirati na ovde i sada?
Zašto razmišljanje o smrti više boli ako smatramo da nismo potpuno živeli?
Zašto Jalom tvrdi da prisustvo terapeuta i izgradnja odnosa najviše pomažu klijentu da se promeni?
Kako sam Jalom kaže, on piše za one među nama koji su istinski zainteresovani za ljudsku psihu i lični razvoj, za mnoge čitaoce koji će se identifikovati sa vanvremenskim egzistencijalnim krizama opisanim u ovim pričama, kao i za osobe koje razmišljaju o uključivanju u psihoterapiju ili su usred nje.
Pokušava i uspeva da u ovim pričama pokaže kako se uspešno može koristiti fokusiranje na ovde-i- sada. Ukratko, nikada ne propušta da najveću pažnju pokloni razvoju iskrene, transparentne veze između terapeuta i klijenta koja će biti od pomoći i njemu i klijentima. Takođe, ima snažnu želju da mladi terapeuti pronađu nešto vredno u ovom delu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihoterapija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 197 str.; 978-86-6423-010-0;