knjizara.com
Jasan kod (Clean Code) priručnik za pisanje jasnih programa

Robert Martin (autor)

Jasan kod (Clean Code) priručnik za pisanje jasnih programa
2800 din
U korpu

Čak i loš kod može da funkcioniše. Ali ako kod nije čist, može sve da sruši. Svake godine, zbog loše napisanog koda gube se bezbrojni sati i značajni resursi. Ali to ne mora da bude tako.
Istaknuti softverski stručnjak Robert C. Martin predstavlja revolucionarnu paradigmu sa knjigom Jasan kod: Priručnik za pisanje jasnih programa (Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship). Martin se udružio sa kolegama iz Object Mentora kako bi najbolju proverenu praksu čišćenja koda „u letu“ ulio u knjigu koja će u vas usaditi vrednosti velikih softverskih majstora i učiniti vas boljim programerom – ali samo ako radite na tome.
U ovoj knjizi čitać

ete kod, mnogo koda. Izazivaće vas da razmišljate šta je tačno u vezi sa kodom a šta nije. Još važnije, naći ćete se pred izazovom da preispitujete svoje profesionalne vrednosti i posvećenost svom zanatu.
Knjiga Jasan kod je podeljena na tri dela. U prvom delu su opisani principi, obrasci i prakse pisanja jasnog i čistog koda. Drugi deo se sastoji od nekoliko studija slučaja sve veće složenosti. Svaka studija slučaja je vežba u čišćenju koda – transformacije polaznog koda koji ima nekih problema u kod koji je čvrst i efikasan. Treći deo je naplata: jedno poglavlje sa spiskom heuristike i „mirisa“ prikupljenih tokom pravljenja studija slučaja. Rezultat je baza znanja koja opisuje način na koji razmišljamo kada pišemo, čitamo i čistimo kod.
Čitaoci će savladavanjem ove knjige razumeti:
Kako uočiti razliku između dobrog i lošeg koda
Kako napisati dobar kod i kako transformisati loš kod u dobar kod
Kako stvoriti dobra imena, dobre funkcije, dobre objekte i dobre klase
Kako formatirati kod za maksimalnu čitljivost
Kako implementirati kompletnu obradu greška bez prikrivanja logike koda
Kako sveobuhvatno testirati i primenjivati razvoj vođen testiranjem

Ova knjiga je neophodna svakom programeru, softverskom inženjeru, menadžeru projekata, vođi tima ili sistemskom analitičaru koji je zainteresovan za izradu boljeg koda.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Objektno orijentisano programiranje
Ostali naslovi iz oblasti: Programiranje

Izdavač: Mikro knjiga; 2. izdanje, 2020; Broširani povez; latinica; 24 cm; 448 str.; 978-86-7555-444-8;