knjizara.com
Istorija privatnog života u Srba
od srednjeg veka do modernog doba

Milan Ristović, Miroslav Timotijević, Marko Popović (autor)

Istorija privatnog života u Srba
2524 din
Stara cena: 2970 din
U korpu

Tokom poslednje decenije XX veka u srpskoj istoriografiji javila se potreba da se pojmovi „privatnog“ i „javnog“ istražuju kao istorijske kategorije. Složeni zadatak sinteze dugogodišnjih istraživanja poveren je ovoga puta trojici renomiranih stručnjaka, čija se istraživanja susreću na međama kulturnih modela u kojima se odvijao život pojedinca i porodice.
Srodnih konceptualnih pristupa razuđenoj građi, trojica autora polaze od izučavanja privatnosti kao široko shvaćenog pojma. On se shvata počev od prikaza fizičkog prostora stanovanja, do razumevanja privatnosti kao oblasti „poslednjeg utočišta“ pojedinca. U središtu njihovog interesova

nja je čovek, s jedne strane suočen s velikim procesima koji zahvataju svet oko njega – poput islamizacije, modernizacije, urbanizacije, sve do raspadanja starih, poznatih obrazaca odnosa među ljudima. Ove promene prate ratovi, seobe, vekovi nesigurnog preživljavanja, gubitkak doma i porodice, iskušenja osvajanja sloboda i društvenog napretka. Posebnost ove knjige čini i prikaz dinamike promena u doba komunističke i postkomunističke vladavine. To razdoblje praćeno je specifičnim „zgušnjavanjem“ istorijskog vremena čije, sve brojnije, ali i nepouzdanije slike stižu do istoričara posredstvom novih medija. Predstave koje se o životu pojedinca i socijalnih grupa stvaraju na osnovama tih, novih slika, ukazuje na postepenu prevlast medija u (pre)oblikovanju svakodnevice. Takođe, pred autorima se postavio izazov uočavanja procesa čiji istorijski kraj nije dosegnut, što čini posebnu zanimljivost ovog štiva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Svakodnevni život , Istorija Srba
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2. izdanje, 2023; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 648 str.; 978-86-7102-398-6;