knjizara.com
Istanbul - Priča o tri grada - I tom

Betani Hjuz (autor)

Istanbul - Priča o tri grada - I tom
1104 din
Stara cena: 1299 din
U korpu

Istanbul je oduvek bio mesto u kojem se priče i istorija sukobljavaju i prepliću, gde je legenda snažna kao i istorijska činjenica. Ovaj grad sa tri imena tokom vekova – Vizantion, Konstantinopolj, Istanbul – postoji u isti mah i kao ideja i kao mesto, prelazi granice stvarnog i zamišljenog. Zato ovo i jeste uzbudljiva, lepršava, bogata činjenicama i slikama priča o ova tri grada koji se nižu na lestvici vremena – isto koliko i njihova istorija.

Carigra

d, kako su ga zvali Sloveni, kapija između Istoka i Zapada, prestonica rimskog, vizantijskog, latinskog i osmanskog carstva, u jednom periodu centar hrišćanstva, a kasnije i islama, i danas je jedan od najvećih gradova na svetu. Arheolozi su pronašli četrdeset i dva sloja ljudskih naseobina na njegovom tlu. Bio je dom Grcima, Persijancima, Rimljanima, Latinima, Vikinzima, Jevrejima, Osmanlijama, Jermenima i mnogim drugim narodima. U Istanbulu i danas postoje Beogradska kapija i Beogradska šuma.

Putujući kroz istoriju autorka nam otkriva mnoga lica ovog „dijamanta između dva safira“, jer on je bio i Bogorodičin i krstaški i Alahov grad, njim su vladali i muškarci, ali i žene, goreo je i građen je, osvajan je i oslobađan. Ova knjiga je više od istorije, ovo je priča o ljudima pre nas i Gradu u kojem se prelama sudbina sveta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorijski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2. izdanje, 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 567 str.; 978-86-521-2840-2;