knjizara.com
Isleđivanje
novela

Ilijas Maglinis (autor)

Isleđivanje
484 din
Stara cena: 605 din
U korpu

Maglinisovo Isleđivanje je nastavak davno okončanog sudskog procesa, u kojem se ne isleđuje mučitelj, niti se mučitelj preslišava, isleđuje se i preslišava sama žrtva. Kosta, kao mladi aktivista organizacije Riga od Fere, iskusio je strahote mučenja za vreme diktature. U knjizi se, iz perspektive psihologije i analize ličnosti, odvija duboko i suptilno isleđivanje i razotkrivanje.
Kao ključni fenomen provlači se fenomen ljudskog tela, tela koje pati, koje trpi, tela koje se muči i biva mučeno, tela koje postaje predmetom posebne vrste umetnosti i umetničkog izraza.
Iz Pogovora


Kostinu ćerku Marinu razdire breme porodičnog iskustva, jer se ono prenosi na naredna pokolenja upravo neiskazivošću i ćutanjem. Marina otelotvoruje prošlost, a ispitivanje granica izdrživosti sopstvenog tela postaje njeno sredstvo pamćenja i stvaranja umetnosti. Ona, inspirisana nedostižnom vrhunskom umetnošću Marine Abramović, samu sebe fizički povređuje uspostavljajući i rekonstruišući porodičnu istoriju u vidu performansa, u vidu „izvođenja“ traume, pri čemu koristi vlastito telo kao oruđe pripovedanja, poimanja i iskupljenja.
Kostis Kornetis

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Grčka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Geopoetika; 2011; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 125 str.; 978-86-6145-058-7;