knjizara.com
Iskreno Vaš

Radomir Putniković (autor)

Iskreno Vaš
1558 din
Stara cena: 1833 din
U korpu

Knjiga koja se nalazi pred vama ima nameru da pokaže, i dokaže, da je jedan broj međunarodnih faktora i političara, koji su učestvovali u odlučivanju u građanskom ratu u Jugoslaviji od 1991.do 1999, a i kasnije, bio loše informisan, često bez poznavanja osnovnih geografskih, istorijskih i geopolitičkih činjenica. Do koje mere su išli neznanje, neupućenost i predrasude onih koji su sebe smatrali kompetentnim da vode politiku o narodima Jugoslavije, predmet je izbora korespondencije koju sam vodio s ovim političarima. Pre nego što sam započeo da sastavljam rukopis, dao sam sebi zadatak da ograničim njegov obim. Uvodom želim da

iznesem jedan broj zapažanja i komentara da bi čitalac saznao zašto i kako je došlo do korespondencije od 9.500 pisama od početka rata do danas.
Na početku rata bio sam iznenađen, često poražen činjenicom koliko malo, a ponekad nikakvo, znanje oJugoslaviji imaju političari u međunarodnim krugovima. Tvrdim bez rezerve, da do početka konflikta 1990, osim da Jugoslavija postoji kao država, čiji je predsednik bio i kojom je vladao maršal Tito, veliki broj političara na Zapadu nije ništa više znao o Jugoslaviji. Čak ni toliko da je u satavu Savezne Republike Jugoslavije šest republika. Sasvim sigurno ne bi znali da navedu sva njihova imena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Raspad Jugoslavije
Ostali naslovi iz oblasti: Publicistika

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 355 str.; 978-86-515-0760-4;