knjizara.com
Interparlamentarna unija
parlamentarne "Ujedinjene nacije"

Zoran Milivojević (autor)

Interparlamentarna unija
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Knjiga dr Zorana Milivojevića Interparlamentarna unija – parlamentarne „Ujedinjene nacije“ – parlamentarna diplomatija u praksi prezentuje predmet rada koji do sada na južnoslovenskom jezičkom području nije bio obrađivan u vidu naučne monografije. Interparlamentarna unija osnovana je još 1889. godine. Danas predstavlja globalnu međunarodnu organizaciju parlamenata i kao takva radi na uspostavljanju demokratije, mira i saradnje među narodima. Posebnu važnost za našu zemlju ona ima i stoga što joj se Kraljevina Srbija pridružila već 1891, te je država Srbija njen član i do danas, bez prestanka. Republika Srbija je, ta

kođe, punopravni član Parlamentarne skupštine Mediterana – međunarodne interparlamentarne organizacije, ćerke Interparlamentarne unije, zahvaljujući pravnom kontinuitetu sa državnom zajednicom Srbija i Crna Gora.
Zbog specifičnosti predmeta, ovaj rad pripada političkim naukama (oblast međunarodnih odnosa), ali delom i pravnim naukama (međunarodne organizacije), što su upravo naučne oblasti koje obuhvataju institucionalno obrazovanje i naučni opus dr Zorana Milivojevića. Rad je metodološki dobro postavljen i strukturalno koncipiran. Ogromnu prednost prilikom njegove izrade za autora je predstavljalo njegovo odlično poznavanje stranih jezika, pre svega engleskog i francuskog, imajući u vidu da je ova tema na južnoslovenskom jezičkom području malo obrađivana u naučnom domenu, pa je utoliko vrednost rada veća. Značajnu prednost za autora prilikom hvatanja ukoštac s ovom tematikom predstavljalo je i njegovo višedecenijsko iskustvo profesionalnog diplomate, uključujući i vidove saradnje na međuparlamentarnom nivou (Strazbur i dr.). (Dr Dragan Petrović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Diplomatija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2013; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 268 str.; 978-86-519-1665-9;