Ilustrovana istorija beogradskih kafana

od Turskog hana do Aero kluba : 1800-1941

Boris Belingar, Boško Mijatović (autor)

Ilustrovana istorija beogradskih kafana

1575 din

Stara cena: 1969 din

U korpu

Ilustrovana istorija beogradskih kafana pokazuje kako su kafane u Beogradu u XIX veku, pa sve do početka četrdesetih godina XX veka bile „najvažniji prozor u svet“, mesto javnog i privatnog života, mesto gde se osnivaju i gde deluju političke stranke, mesto gde se održavaju izbori i vode najžešće političke borbe, ali i mesto gde se stvara kulturna istorija i gde se, pored slavnih pisaca koji su obeležili život nekih kafana, pojavljuju prva pozorišta, prvi bioskopi ili prva džez muzika u Beogradu i Srbiji.
Gotovo svih predsednici srpskih vlada u XIX veku, kao i mnogi ministri, pa i neki vladari bili su vlasnici nekih od beogradskih kafana.

Čitav javni život odvijao se u kafanama koje su bile jedinstvena pozornica događaja, aktivnosti, procesa, nastanka informacija. Svoje kafane u tom vremenu imaju i političke stranke i poznate javne ličnosti. Neke kafane ostale su poznate kao mesto zabave i neponovljivih uživanja. U drugima su opet bila neformalna sedišta obaveštajnih službi ili zavereničkih organizacija. Neke od najuzbudljivijih ili najzanosnijih priča iz moderne istorije Beograda čitalac će pronaći u ovoj knjizi o beogradskim kafanama i hotelima, od kojih većine više nema dok je jedan broj i dalje aktivan pod istim imenom, neke čak i na svojim istorijskim adresama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Arhipelag; 2015; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 232 str.; 978-86-523-0174-4;