knjizara.com
Ideologija raspamećenog uma

Dragan Lakićević (autor)

Ideologija raspamećenog uma
1028 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

U knjizi je sabrano deset studija koje se bave ključnim filozofskim, ekonomskim i političkim fenomenima naše civilizacije. Razrađuju se teme političke zajednice, utopije, oblikovanja modernih filozofsko-političkih pogleda na svet, principa filozofije individualizma, spora između Kejnza i Hajeka u svetlu globalne ekonomske krize, funkcionisanja Evropske unije kao političke i ekonomske interesne zajednice, željenim i neželjenim posledicama reformi u okviru evrointegracija.

Autorov pristup je polifon i višedimenzionalan, budući da istovremeno ulaze u probleme nekoliko naučnih disciplina koje se uzajamno preklapaju: politiku, ekonomiju i metodologiju. Dragan Lakić

ević pokazuje u kojoj meri je socijalna evolucija jedan povezan proces i kako zapravo određene bitne socijalne teme nikada ne gube na aktualnosti (pitanje socijalne pravde, političke moći, racionalne uprave, raspodele)... Autorovo izlaganje je jasno, koncizno, ubedljivo i ilustrovano adekvatnim primerima. Raspon korišćenja literature je izuzetno širok: od klasičnih dela filozofije i ekonomije, do nedavno objavljenih studija koje se odnose na aktualna ekonomsko-politička dešavanja.
Iz recenzije Dr Miše Đurkovića

Ova monografija počiva na novim i originalnim istraživanjima i predstavlja obuhvatnu sintezu veza između ideologije, političke moći i ekonomske osnove društva. Ona ima tri uzajamno povezane celine i razmatra različite dimenzije pojma politike, ideologije i moći, u kontekstu razvoja evropske civilizacije.
Iz recenzije Ilije Vujačića

Posebnu aktualnost nose tekstovi o protivrečnim političkim i ekonomskim tendencijama unutar procesa koji se udvijaju danas u Evropskoj uniji. U tom smislim da predloženi rukopis predstavlja originalnu sintezu dubinskih uvida u karakter modernih društava, kao i mesta Srbije u tim procesima.
Iz recenzije Zorana Avramovića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija politike
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Clio; 2016; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 188 str.; 978-86-7102-538-6;