knjizara.com
Hitlerovi ljudi

Žan Pol Bled (autor)

Hitlerovi ljudi
1485 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Jedan od najpoznatijih francuskih istoričara i profesor emeritus Univertiteta Sorbona Žan Pol Bled dao je izuzetno značajan doprinos bogatoj literaturi o Njemačkoj poslije Prvog svjetskog rata, a posebno periodu nakon dolaska Hitlera na vlast knjigom "Hitlerovi ljudi".
Bled, koji je i počasni član SANU, podijelio je ličnosti koje je on smatrao da su bile najbitnije u Trećem rajhu u šest grupa: korisni idioti, prvi krug, civili, vojnici, umjetnici i elimisani. U "korisne idiote" su uvršteni: Franc fon Papem, Verner fon Blomberg, Hjalmar Šaht. U "pr

vi krug" je uvrstio Hermana Geringa, Rudolfa Hesa, Jozefa Gebelsa, Hajnriha Himlera, Martina Bormana, i Alberta Špera. Među "civile" autor knjige je smjestio: Alfreda Rozenberga, Vilhelma Frika, Joakima fon Ribentrop, Hans Franka, Rajnharda Hejdriha, Baldur fon Šira. U grupu "vojnika" Bled je na primjer smjestio Vilhelma Kajtela, Hajnca Guderijana, Ervina Romela. U grupi "eliminisani" to su bili Ernst Rem i Gregor Štraser. Autor pogovora dr Vojisdlav Pavlović, viši naučni saradnik Balkanološkog instiutta SANU je ocijenio da ova knjiga ima širi značaj u evropskoj istoriografiji jer je autor "sagledavao izabrane ličnosti kroz prizmu njihovog ličnog odnosa prema Hitleru". Istovremeno, naglasio je Pavlović u ovoj knjizi se pokazuje "kako je razmišljao i djelovao Hitler, ali i ukupan nacistički aparat kome je on bio na čelu, a oličen u ličnostima o kojima je Bled odobrao da piše". "Knjiga objašnjava kako su "Hitlerovi ljudi" stvarali Hitlera kao nesumnjivo harizmatičnu ličnost i lidera ali i kako je on stvarao krug svojih saradnika iz koga će izrasti nacistička mašinerija", napisao je Pavlović i dodao da "uporedni portreti prate uspon i pad najznačajnijih Hitlerovih saradnika, ispisujući tako ujedno i istoriju Vajmarske i nacističke Njemačke". Osim naučnika ova knjiga je pisana i za sve koje zanima period nacizma, istorija Njemačke i Hitlerov "dvor", jer je pisana narativnim jezikom.Kako biste uvijek bili informisani posjetite Nezavisne novine. Svakodnevno imaju najnovije vijesti iz države, regiona i svijeta. Nezavisne novine su 24 sata sa Vama, a vijesti na njihovom portalu su provjerene, pouzdane, brze, tačne, istinite i jasne.Takođe, na portalu http://www.nezavisne.com možete pročitati vijesti iz ekonomije, sporta, nauke, tehnologije i kulture, kao i dnevni horoskop. Možete prelistati male oglase, potražiti i oglas za posao, a dostupna je i kursna lista koja je svakodnevno ažurirana.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hitler , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: NNK international; 2016; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 580 str.; 978-86-6157-056-8;