Histološki atlas

Vladimir Bumbaširević, Vesna Lačković (autor)

Histološki atlas

1999 din

U korpu

Osnovna namera autora Histološkog atlasa bila je da prikažu najvažnija klasična, ali i sasvim savremena saznanja o strukturi ljudskog organizma, počev od supcelularnog nivoa, pa do tkiva i organskih sistema. Ove informacije su neophodan preduslov za celovito sagledavanje složene integracije ćelija i tkiva, kao i osnova za razumevanje patoloških procesa u različitim oboljenjima.
S obzirom na to da se atlas pokazao korisnim za studente medicine i stomatologije, kojima je prvenstveno i namenjen, te da su im njegova koncepcija i sadržaj prihvatljivi, autori su se sa zadovoljstvom latili pripremanja njegovog trećeg izdanja.


Budući da je poznavanje biologije ćelije osnova za izučavanje histologije i embriologije, kao i drugih medicinskih disciplina, atlas počinje poglavljem u kome su dati osnovi građe Ćelije, uključujući morfologiju i strukturu njenih organela i citoskeleta, građu i modifikacije plazmaleme, ćelijski ciklus i smrt ćelije, strukturne aspekte međusobnog povezivanja ćelija i njihov odnos sa ekstracelularnim matriksom. Brojne elektronskomikroskopske fotografije omogućavaju da se sagledaju navedene strukture i procesi. Drugi deo atlasa s više od 600 fotomikrogafija u boji obuhvata detaljnu građu osnovnih Tkiva u organizmu, dok se u trećem delu, Organski sistemi, prikazuju strukturne osobenosti svih organa i organskih sistema ljudskog tela. Ova poglavlja obogaćena su takođe elektronskomikroskopskim snimcima osnovnih ćelijskih entiteta pojedinih organa.
U pripremi odgovarajuće dokumentacije korišćene su raznovrsne rutinske, histohemijske, imunofluorescentne, imunohistohemijske i elektronskomikroskopske metode, posebne tehnike obrade koštanog i zubnog tkiva, kao i tehnike ubrizgavanja obojenih supstanci da bi se prikazala vaskularizacija pojednih organa ili fagocitne sposobnosti određenih ćelija. Ovo izdanje je obogaćeno novim fotomikrografijama u boji, posebno polutankih isečaka koji su se pokazali superiornim u vizualizaciji specifičnih bioloških struktura. Osnovne tehnike obrade tkiva i bojenja preparata za optičku i elektronsku mikroskopiju opisane su u posebnom poglavlju da bi se ukazalo na njihov značaj u proučavanju i razumevanju histologije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Histologija , Anatomija
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Data status; 5. izdanje, 2015; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 363 str.; 978-86-7478-373-3;