knjizara.com
Herkul

Miljenko Jergović (autor)

Herkul
554 din
Stara cena: 693 din
U korpu

Godina je 2020-i-neka, Hrvatska je i dalje članica Evropske Unije, ali njena je ekonomija na kolenima, turizam se urušio zbog prekomerne gradnje i epidemije stomačnog tifusa za koji su neprovereno optuženi islamski teroristi. Jedina svetla tačka i dalje je fudbalska reprezentacija koja žanje uspeh za uspehom.General, veteran i heroj ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj Anto Gavran, zvani Ćumur, u svojoj velelepnoj kući na jadranskoj obali u mestu Brižnik daje intervju upravo na dan važne fudbalske utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije. Istovremen

o nakon više od trideset godina izbeglištva i upornog izbegavanja povratka u Sarajevo uspešni grafički dizajner i njegova supruga arhitektica odlučuju da svojim jaguarom prvi put dođu na odmor na jadransku obalu. Te večeri, na magistrali koja prolazi kroz Brižnik događa se nesreća, s kojom započinje odvijanje jedne strašne, neželjene povesti.
Herkul Miljenka Jergovića ubojita je, opominjuća satira kontra svakog, a posebno domaćeg, nacionalizma i lokalnog fašizma. Ovo je knjiga koja je i mračna i smešna, knjiga iz koje nam iskače nevoljna budućnost sveta. Herkul je kratak roman o opasnosti svakog fanatizma i prelaganog baratanja velikim rečima, opomena za nas ovdašnje. Roman nad kojim ćemo plakati, smejati se i užasavati, istovremeno.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Booka; 2. izdanje, 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 149 str.; 978-86-80830-29-2;