knjizara.com
Gorak svet

Jozef Škvorecki (autor)

Gorak svet
792 din
U korpu

Jozef Škvorecki klasik savremene češke književnosti odavno je osvojio simpatije čitalaca u nekadašnjoj Jugoslaviji. Gotovo sva njegova značajna književna dela kod nas su bila prevođena i objavljivana.
Pripovetke iz knjige Gorak svet podeljene u dva dela. U prvom nalazimo odsjaje života u demokratskoj Masarikovoj Čehoslovačkoj, razorenoj nemačkom okupacijom i nasiljem nacionalsocijalističke ideologije. Svet raznih ukusa odjednom je postao gorak za češke demokrate i rodoljube, a tragičan za rase osuđene na istrebljenje, pre svega Jevreje. U drugom delu knjige uglavnom je reč o pripovetkama iz razdoblja vladavine staljinističkog socijalizma u Čehoslovačkoj.
Škvorecki je majst

or karakterizacija likova, dijaloga i paradoksalnih situacija; u središtu pripovedanja uvek se nalazi značajan psihološki, etički i društveni problem, uobličen prividno lako i nenaglašeno. Kao briljantni stilist rado i vešto se igra govornim jezikom i nemilosrdno se podsmeva tupim frazama političkog i malograđanskog govora što ovim pričama daje specifičan šarm.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Službeni glasnik; 2017; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 297 str.; 978-86-519-1181-4;