knjizara.com
Glavna ulica

Sinkler Luis (autor)

Glavna ulica
1791 din
Stara cena: 1991 din
U korpu

Mlada Kerol Milford na koledžu se upoznaje s knjigama o novoj organizaciji sela i tada se u njenoj glavi rađaju prvi obrisi njene „misije“ – preobražaja životnog prostora i redizajniranja sela i gradova. Posle udaje za doktora Vila Kenikata, seli se u njegovo rodno mesto Gofer-Preriju, provincijski gradic´ sa 3.000 stanovnika. Ispunjena prezirom prema fizičkoj ružnoći grada i samozadovoljnom konzervativizmu njegovih stanovnika, Kerol odmah počinje sa svojim planovima da oplemeni, reformiše i modernizuje ovu zajednicu. Stanovnici grada smatraju da su njeni napori pokroviteljski, njen stav superioran, a njenu viziju doživljavaju kao pretnju svom načinu života.

Roman Glavn

a ulica bio je jedna od prekretnica u američkoj književnosti. Luis uvodi novi način interesovanja za američke teme, kulturu i način življenja, ali zadržava kritički stav prema tim osobenostima. Junaci ovog dela su autentični pripadnici američkog društva, sa pripadajućim lokalnim običajima i filozofijom života koja slavi prosečnosti, uzdiže konformizam do nivoa najplemenitijih vrlina, dok slobodno izražavanje mišljenja proglašava najstrašnijim zločinom protiv društva.

Ovaj roman bio je pravi književni hit – prodat je u neverovatnom tiražu za ono vreme i preveden na gotovo sve evropske jezike, postavši tako jedan od glavnih događaja u istoriji američkog izdavaštva do današnjih dana.

Luis je za Glavnu ulicu 1921. trebalo da dobije Pulicerovu nagradu za književnost, ali je upravni odbor poništio odluku žirija i umesto njega za laureata je proglašena Idit Vorton, za Doba nevinosti. Ovu nagradu dobio je 1926. godine, za roman Martin Arousmit, ali je tada odbio da je primi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2022; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 639 str.; 978-86-6457-426-6;