knjizara.com
Glasovi prošlosti

Milan Jovanović (autor)

Glasovi prošlosti
690 din
U korpu

Prema rečima Lakićevića, autor je " zatočenik je priče jer i u romanima i u pripovetkama, okosnicu njegovog dela čini priča, fabula, kazivanje o događajima u junaku i oko junaka, a u strukturi pripovetke - neobično u običnom".
Unutrašnjoj fabuli, kako je objasnio Lakićević dato da bude nosilac neobičnog, a spoljnoj fabulu da bude okvir običnog. Između spoljnog i unutrašnjeg fluidna je granica, i promenljiva.
U prstenu običnog, spollnog, dodaje Lakićević, ređaju se i pojačavaju koncentrični krugovi neobičnog - na granici onostranog i fantastičkog, a to gradi upravo koncentričnu fabulu".
"U dubini fabule

je dubina priče, a dubina priče seže u dubinu sna i podsvesti, psihologije i tajnovite prirode. Glasovi prošlosti najbole se čuju u dubini bića. Tamo ih traži i otkriva naš pisac" objasnio je Lakićević. "U dubini bića je čovekov osnovni psiho-emotivni život - njegova priroda: ljudska, psihološka, filozofska, erotska. U dubini bića, kao u dubini arheološkog nalazišta - leži tajna" zaključio je urednik.
Priče Jovanovića predstavljaju približavanje i opisivanje tih tajni. Tajne Milana Jovanovića imaju svoje dimenzije vremena i geografske koordinate. Čovekova prošlost predstavlja veliku riznicu tih tajni.
U svakoj priči, negde u njenom jezgru, nalazi se tajna ženskog lika. Kao da je žena - metafora središta priče. Različiti ženski likovi, tipovi, karakteri tek su okviri za važnije umetničke i psihološke nijanse ličnosti. U tim metaforama ženskih likova, u epicerntrima priče, zaklučuje Lakićević, uvek je koncentrisana imaginarna ideja, plemenita supstitucija dobra ili lubavi ili savesti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2016; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 176 str.; 978-86-379-1318-4;