knjizara.com
Gibraltarski ljubavnici

Dominik Bodis (autor)

Gibraltarski ljubavnici
rasprodato

Osvit VIII veka. Vizantijsko carstvo se suočava sa arapskim osvajanjem na istoku. Kako izbeći pad Carigrada? Car Justinijan II i njegov savetnik Angelos smišljaju kako da skrenu arapsku vojsku u Španiju, da je podstaknu da uđe u Evropu kroz Herkulove stubove, moreuz koji Španiju deli od Magreba. Na zadatak kreće Angelos kao ambasador i uhoda – prerušen čas u kaluđera čas u Mlečanina – putujući od Damaska do Seute, od Tangera do Keruana, na galiji ili kamilama, manipulišući emirima i špijunirajući kalifa.

Da li će uspeti? Ironija je sudbine što će istorijskim događajima presuditi jedna ljubavna priča pre nego svi pregovori i političke spletke. Ljubav između Berberke Flo

rinde i ratnika Tarika pokrenuće osvajački pohod na Španiju. Od tog dana stena koja se uzdiže iznad moreuza nosi ime svog osvajača: Džebel Tarik, Tarikova planina. Gibraltar.
Preplićući stvarne istorijske ličnosti sa književnim likovima, potvrđene istorijske činjenice sa maestralno osmišljenim lirskim pasažima ovaj roman uspeva da kombinuje špijunsku i ljubavnu priču i živo oslika ovaj period burnih previranja.

Ljubav koja je promenila pravac vojnog pohoda.

Dobitnik nagrade Méditerranée za 2010. godinu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 264 str.; 978-86-521-0710-0;