knjizara.com
Gde si? Ontologija mobilnog telefona

Mauricio Feraris (autor)

Gde si? Ontologija mobilnog telefona
1558 din
Stara cena: 1833 din
U korpu

U tesktu Ontologija mobilnog telefona Feraris preispituje uobičajene načine percipiranja našeg bivstvovanja u svetu, to jest postavlja smelo i duhovito pitanje: ne isplati li se ponovo, od početka i ozbiljno, napisati „Bitak i vreme", prekrštavajući ga u „Bitak i domet"? Pojavom mobilnog telefona došlo je do korenitih promena u našem odnosu prema komunikaciji i jeziku, ali i prema onome što podrazumevamo pod prisustvom (biti-u-svetu autor formuliše kao biti-konektovan). Sledeći Hajde

gera, Feraris takođe piše i o (ne)autentičnosti mobilnog telefona, o njegovom Jemeinigkeit-u (individualnoj prirodi uređaja), Zuhandenheit-u (svojstvu da bude pri ruci), Befindlichkeit-u (situiranosti) i tako dalje.
Mobilni telefon, uređaj koji obećava potpunu povezanost sa svetom, upravo zbog te svoje osobine može da izazove i osećaj radikalne izolovanosti (biti-van-dometa). Kako Feraris konstatuje, tek kada se nađemo van dometa, shvatamo da je razlika između gomile žetona potrebnih za poziv iz neke telefonske govornice i virtuelne povezanosti koju nam nudi mobilni telefon samo u težini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Komunikacija , Mobilni telefoni
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Fedon; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 361 str.; 978-86-86525-33-8;