knjizara.com
Filmska muzika u SFRJ
između politike i poetike

Maja Vasiljević (autor)

Filmska muzika u SFRJ
rasprodato

FILMSKA MUZIKA U SFRJ: Između politike i poetike prva je knjiga koja se bavi razvojem filmske muzike u Jugoslaviji, od vrhunca jugoslovenske filmske produkcije do eksperimenata u njenoj izvedbi tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Studija obuhvata teritoriju cele bivše Jugoslavije i doprinosi kako nacionalnom tako i regionalnom istorijskom i kulturnom nasleđu.

Iz recenzija:

Knjiga Maje Vasiljević pruža značajan doprinos muzikologiji, koja se filmskom muzikom bavi tek poslednjih decenija, a na nekadašnjim jugoslovenskim koordinatama, zapravo je njen rad jedna od prvih ozbiljnih studija. Tekst

Maje Vasiljević pridonosi filmskoj teoriji i studijama medija regiona Zapadnog Balkana.
dr Leon Stefanija, Filozofski fakultet Univerziteta u Ljubljani

Postavka istraživanja izvedena je tako da je obuhvatila prostor filmske muzike koji je dugo ostajao u procepu između teorija filma, muzikologije i istoriografije jer podjednako zahteva kompetentno kretanje kroz nasleđe ovih različitih diskursa. Izlazak iz pomenutog "procepa" i istovremeno inovativnost pristupa u ovom izrazito interdisciplinarnom spisu osigurala je najpre pozicija autorke Maje Vasiljević koja se u tekstu pozicionira kao sociološkinja, muzikološkinja i istoričarka.
dr Vesna Mikić, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Filmska umetnost
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: HERAedu; 2017; Broširani povez; latinica; 22 cm; 214 str.; 978-86-7956-104-6;