knjizara.com
Erdžan Kesal

Erdžan Kesal (1959), lekar, pisac, scenarista, glumac, reditelj. Medicinski fakultetu je završio u Izmiru i potom radio kao lekar u unutrašnjosti Anadolije. I dan-danas je predsednik Upravnog odbora privatne bolnice Okmejdan koju je osnovao. Magistrirao je primenjenu psihologiju u Istanbulu i na doktorskim je studijama iz antropološke sociologije.
Autor je nekoliko romana, zbirki priča i memoara: Čarobni gazirani napitak (Peri Gazozu, 2013), Nekad davno (Evvel Zaman, 2014), Potencijalni kandidat (Nasipse Adayiz, 2015), Na tragu vremena (Zamanin Izinde, 2017), Ponoć u stepi (Bozkirda Bir Gece Yarisi, 2017), knjige intervjua U stvari (Aslinda, 2017), Čovek koji gori u sopstvenom sjaju: moj prijatelj Metin Erksan (Kendi Işiginda Yanan Adam: Tanidigim Metin Erksan, 2018), Ukratko (Velhasil, 2019).
Jedan je od osnivača izdavačke kuće Era izdavaštvo.
Filmski scenariji: Objava (Anons) reditelja Mahmuta Fazila Džoškuna, Tri majmuna i Bilo jednom u Anadoliji (Bir Zamanlar Anadolu’da) Nurija Bilgea Džejlana.
Scenario za ?lm Bilo jednom u Anadoliji (koautor Nuri Bilge Džejlan) bio je nominovan za nagradu za najbolji scenario Asia Paci?c Screen. Turska ?lmska akademija Ješilčam i Udruženje ?lmskih kritičara Turske istom ?lmu su dodelili nagradu za najbolji scenario. Njegov scenario za ?lm Tri majmuna dobio je nacionalno priznanje Ješilčam (naziv ulice u kojoj su se nalazila ?lmska studija 50-tih i 60-tih godina) za najbolji scenario 2009.
Glumačka karijera: ?lmovi Daleko(2002), Tri majmuna (2008) i Bilo jednom u Anadoliji (2011) Nurija Bilgea Džejlana. Uloge i u brojnim drugim ?lmovima i serijama.
Kesalov rediteljski debi je dokumentarni ?lm Nestalo s lešnicima iz 2018.
Kesal je po svom romanu Potencijalni kandidat režirao i istoimeni ?lm (tursko-srpska koprodukcija) u kojem igra i glavnu ulogu, a koji je premijerno prikazan na ?lmskom festivalu u Roterdamu 2020. godine. Film je dobio dve nagrade na ?lmskom festivalu u Istanbulu (Filmyon za najbolju režiju, i za montažu) i tri nagrade na festivalu u Adani (Zlatna čaura za najbolji ?lm, scenario i sporednu žensku ulogu), oba održana u 2020. godini.

autor Erdžan Kesal

1 naslova [prikazano 1-1]

Erdžan Kesal

Broširani povez, Geopoetika, 2020, ISBN: 978-86-6145-362-5, latinica
Tragikomedija o lekaru, članu jedne od vladajućih partija, koji ima aspiracije da se kandiduje za gradonačelnika. Na tom putu vidimo kako politika ...
U korpu

704 din

Stara cena:880 din

Ušteda:176 din (20%)